Пјешаци и бициклисти владали улицама

М. Л. - С. Та.
Пјешаци и бициклисти владали улицама

Бањалука - Међународни дан без аутомобила јуче је обиљежен у 20 општина Српске, на чијим улицама су осим пјешака владали и бициклисти.

Обуставом саобраћаја од Народног позоришта до хотела "Палас", бесплатним јавним превозом и мјерењем аерозагађења у Бањалуци је обиљежена ова манифестација. Градоначелник Слободан Гаврановић је истакао да је Бањалука опредијељена за љепшу животну средину и промоцију здравља. На стотине Приједорчана окупила је централна манифестација, којој су присуствовали и представници Владе РС. Министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић истакао је да је ријеч о међународној манифестацији, у којој учествују 42 земље.

- У ову акцију се из РС укључило двадесетак општина, а циљ је заштита околине и безбједност у саобраћају - казао је он.

Министар просвјете и културе Дане Малешевић је казао да су ђаци често угрожени на путу од куће до школе, те да возачи треба да смање брзину.

Министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић је истакла да ће се ово министарство потрудити да анимира све локалне заједнице да учествују у овој манифестацији.

Ученици добојских основних школа и дјеца из вртића "Мајка Југовића" уприличили су шетњу и вожњу бициклима, да би обиљежили овај дан. Начелник Градишке Зоран Латиновић је рекао да је ова општина дала допринос смањењу емисије штетних гасова преласком топлане са мазута на биомасу.

Представници Ауто-мото друштва Зворник подијелили су едукативне сликовнице малишанима вртића "Наша радост", те поклонили вртићу ЦД и књиге о саобраћају.

                                                                            

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана