Пјешаци и бициклисти добијају рајску стазу од Бањалуке до Теслића

А. Ј.
Пјешаци и бициклисти добијају рајску стазу од Бањалуке до Теслића

Бањалука - Пјешачка, планинарска и бициклистичка стаза од Бањалуке до Теслића, која пролази кроз нетакнуту природу и која би требало да буде увршћена у регионални пројекат пјешачких стаза од Словеније до Албаније "Вија Динарика", биће отворена у недјељу.

На уређењу ове стазе у дужини од 100 километара радили су планинарска друштва "Паук" Бањалука, "Чичак" Челинац и "Адреналин" Теслић, те бањалучка фондација "Лука".

- Стаза обухвата територију пет локалних заједница, креће од Траписта код Бањалуке, пролази кроз Лакташе, Челинац, Котор Варош и води до Бијелог Бучја код Теслића. Пролази кроз њиве, шуме, преко ријека и максимално смо се трудили да избјегавамо асфалтне путеве и цивилизацију - рекао је предсједник Планинарског друштва "Чичак" Драган Кузмановић.

Он је додао да стаза има низ табли као смјернице за кретање, изворе питке воде, а џи-пи-есом ће бити снимљени трекови и сваки пјешак или бициклиста ће имати прилику да скине апликацију и прати куда хода. Кузмановић је истакао да су представници пројекта "Вија Динарика" обећали да неће бити крути у својим ставовима и да ће прихватити све иницијативе јер је и њима у интересу да понуда буде што садржајнија.

- Очекујемо да ће за стазу "Вија Динарика" владати велико интересовање цијелог свијета и стога настојимо да будемо дио те приче - казао је Кузмановић.

У фондацији "Лука" кажу да је стаза од Бањалуке до Теслића била увршћена у руту "зелене" стазе која ће проћи кроз БиХ, али почетком године дошло је до измјене руте.

- Српска  има врло богату шуму, брда и долина које се могу ставити у ред суперстаза, што може допринијети развоју туризма, а пројекат "Вија Динарика" је идеална прилика за промоцију наших природних љепота - истакао је предсједник фондације "Лука" Горан Бранковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана