Писмо Дамјана Пецикозе из Вишеграда: Ратне стрепње путују у УН

Анита Јанковић
Писмо Дамјана Пецикозе из Вишеграда: Ратне стрепње путују у УН

Бањалука - Генерални секретару Уједињених нација, немам за Вас никакав савјет, јер сам дијете и много тога ми није јасно, а и да имам, вјерујем да ме не бисте послушали јер сам само обичан дванаестогодишњи дјечак, али Вас молим, од свег срца за мир, учините све да рата више не буде.

Ове реченице срочио је ученик седмог разреда Основне школе "Вук Караџић" из Вишеграда Дамјан Пецикоза за  такмичење Свјетског поштанског савеза, а "Поште Српске" прогласиле су његов рад најбољим. У "Поштама" кажу да ће Дамјаново писмо бити преведено на енглески језик, те да ће испред њиховог предузећа учествовати у Избору најбољег литерарног рада који спроводи Свјетски поштански савез.

Тема је била: "Замисли да си савјетник новоизабраног генералног секретара УН", а упућено је генералном секретару Уједињених нација. Дамјан каже да му је прва асоцијација када неко помене УН, мировне мисије, које одлазе у земље у којима је био рат.

- Мислим да мировне мисије треба слати прије рата, јер, кад се рат заврши народ је миран. Искрено да Вам кажем, ја не желим никакве мировне мисије. Имам свој кревет, своју кућу, башту и велику породицу и не желим то изгубити, а ако би једног дана мировне мисије посјетиле моју земљу, плашим се да бих нешто од тога изгубио - написао је Дамјан.

Он је пожелио и да се затворе фабрике и продавнице у којима се производи и продаје оружје, а сигуран је да то желе и друга дјеца.

- Ово ми је први пут да пишем писмо и био сам одушевљен када сам сазнао да сам добио награду, и то новчану којом планирам да купим бицикл - рекао је узбуђено Пецикоза.

Највише га плаши помисао да код нас поново избије рат.

- Мама ми каже да су најмудрији људи они који заувијек успију остати дјеца. Питам се зашто су велики људи, као што су предсједници држава заборавили да су били дјеца? Ако су заборавили значи да они нису мудри. Ако нису мудри, зашто су онда тако велики - пита се овај дјечак. 

Дамјанова мајка, Маја Пецикоза каже да је поносна на сина због освојене награде.

- Раније није био много заинтересован за српски језик, али је недавно добио нову наставницу којом је одушевљен и она је главни "кривац" за ову награду, јер га је подстакла да пише - каже она и додаје да је Дамјанова највећа љубав рукомет.  

Најљепши рад "Поште" награђују са 300 КМ, други са 200, а трећепласирани са 100 марака. Три награђена ученика добиће и таблет, те друге вриједне награде. Осим тога, биће додијељена и специјала признања.

Најбоља писама

Дамјан Пецикоза, ОШ "Вук Караџић" Вишеград

Лазар Радишић, ОШ "Вук Караџић" Нови Град

Ана Мариа Слијепчевић, ОШ "Васа Чубриловић" Градишка

Специјалне награде

Саша Перишић,  ОШ "Свети Сава", Фоча

Жељана Ђукић, ОШ "Младен Стојановић", Бронзани Мајдан

Даниел Михајловић, ОШ "Вук Стефановић Караџић", Бањалука

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана