Пиличић: Градња друштвеног дома у Јакотини значила би Хрватима у Котор Варошу

Срна
Пиличић: Градња друштвеног дома у Јакотини значила би Хрватима у Котор Варошу

КОТОР ВАРОШ - Генерални конзул Хрватске у Бањалуци Зоран Пиличић данас је у Котор Варошу разговарао са начелником општине Зденком Саканом о изградњи објекта друштвеног дома у насељу Јакотина, што би много значило за Хрвате овог краја.

Пиличић је истакао да се овом изградњом стварају услови за чешћа окупљања расељених Хрвата, али и оних који су се у потпуности вратили на своја огњишта на подручју општине Котор Варош.

"Сакан је обећао помоћ око рјешавања просторно-планске документације како би на прољеће могли да кренемо у реализацију овог пројекта који ће много значити за Хрвате овог краја, али и да извршимо санацију пута према насељу Јакотина", рекао је Пиличић.

Он је изразио задовољство што је на подручју општине Котор Варош у протекле двије године уложено 2.600.000 КМ, захваљујући програму Регионалног стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица и Пројекту реконструкције стамбеног фонда.

"Настојаћемо да реализујемо нове пројекте за повратнике и интерно расељене људе свих националности јер је Котор Варош општина са најмањом стопом незапослености и као таква је привлачна за живот", рекао је Пиличић и додао да ће као рођени Которварошанин настојати да унаприједи сваку сарадњу са општином.

Сакан је нагласио да је сарадња са представницима хрватског народа на високом нивоу и да је неопходно заједничким снагама рјешавати животне проблеме.

"Настојимо стварати једнаке услове за квалитетан друштвени живот на цијелом градском подручју, тако да је наша обавеза да пружимо помоћ у изградњи оваквог типа друштвене инфраструктуре, чиме ћемо додатно подстаћи грађане на још већу партиципацију у друштвеним процесима", рекао је Сакан.

Он је изразио наду да ће досадашња успјешна сарадња са Конзулатом Хрватске у Бањалуци бити настављена и заједничким напорима побољшана.

Владо Бобан, начелник општине Велика у Пожешко-славонској жупанију, који је, такође, присуствовао данашњем састанку, најавио је сарадњу са општином Котор Варош у заједничким пројектима према европским претприступним фондовима, прије свега, у рјешавању путне инфраструктуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана