Пилићи и цвијеће доносе породици Иваштанин добру зараду

Милан Вујић
Пилићи и цвијеће доносе породици Иваштанин добру зараду

Градишка - Док многе породице у потрази за бољим животом напуштају своја сеоска имања и одлазе у градове, Божо и Јадранка Иваштанин из Козинаца код Градишке схватили су да село доноси спас од кризе.

Бавећи се разним врстама пољопривредне производње ови вриједни домаћини пуне свој кућни буџет, а постали су и рекордери по узгоју бројлера па годишње произведу око 150 тона пилећег меса. Божо Иваштанин, који је полицајац у пензији, прича да упркос томе што имају пуне руке посла, све стижу, а велику подршку и помоћ им пружају два сина, снахе и унуци. Ова вриједна породица, осим по узгоју пилића, позната је и по производњи цвијећа, али и засадима разних житарица међу којима највише сију кукуруз.

Годишње у просјеку засију око 100 дунума кукуруза, произведу 30.000 садница цвијећа, а на фарми коју посједују већ четири деценије узгоје 12.000 пилића. Према рачуници овог домаћина, досад су произвели више од четири милиона килограма квалитетног меса.

- Сваке године организујемо од пет до шест турнуса са по 12.000 пилића. Упркос кризи, посао нам добро иде, јер имамо озбиљног купца са којим годинама сарађујемо - прича Иваштанин.

Каже да је задовољан продајном цијеном, јер добија 28 фенинга по килограму меса, као и шест фенинга по пилету на име премија.

- У турнусу произведемо око 25 тона меса. Тај новац је довољан за трошкове, струју, гријање. Остане нам солидна плата и супруга и ја смо задовољни - истакао је Иваштанин.

Планирају ове године да прошире производњу на фарми.

- Опремање фарме за узгој пилића је скупо. Трудимо се да стално уводимо нове технологије за шта је потребно много новца, али без модернизације нема ни квалитетне производње - каже Иваштанин.

Поносно додаје да су припремили и око 40 тона кукуруза за продају.

- Не иде нам у прилог чињеница да је кукурузу пала цијена, а да су репроматеријали поскупјели. Ипак, засадићемо бар пет хектара кукуруза. Посијали бисмо више, али појавила се кукурузна златица, па одређене површине нећемо обрађивати како бисмо одморили земљиште - рекао је Иваштанин.

Депонију претворили у парк

Јадранка Иваштанин која, поред свих послова на фарми и у њиви, узгаја цвијеће у пластеницима, оближњу депонију смећа претворила је у парк засадивши више од хиљаду ружа и другог украсног цвијећа.

- Овдје се психички растерећујем, одмарам послије напорних послова у њиви и фарми - казала је Јадранка Иваштанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана