Пилане заледиле производњу пелета

Маријана Миљић
Пилане заледиле производњу пелета

Бањалука - Већина фабрика за производњу пелета у РС зауставила је или драстично смањила производњу због недостатка сировине с обзиром на то да су ниске температуре и снијег обуставили рад пилана које их снабдијевају сјечком.

Потражња за пелетом у протеклих 20 дана је огромна, а фабрике које га производе углавном су потрошиле залихе и оно мало свакодневне производње одмах испоручују купцима. Мањак пелета довео је и до раста његове цијене у појединим фабрикама.

У фабрици "Енса БХ" у Српцу кажу да са производњом пелета за домаћинства почињу тек 15. фебруара.

- Пелет за домаћинство захтијева квалитетнију сировину, али ње нема јер су пилане затворене. Тренутно производимо индустријски пелет и њега пласирамо у Италију. Цијену пелета нисмо мијењали и тренутно је за тону потребно издвојити 300 марака - казала је Сања Јунгић из "Енсе БХ".

У фабрици пелета "Зелена енергија" у Новом Граду истичу да производња није стала, али да је смањена због недостатка сировине.

- Пилане не раде због ниских температура и принуђени смо да набављамо сировину у Хрватској. Због велике потражње за пелетом и смањене производње формирамо листе купаца. Цијена тоне пелета кошта око 390 марака, што је за 130 марака више у односу на цијену ван сезоне - навели су у овој фабрици.

Фабрика "ЕКО-М" у Сребреници биљежи највећу потражњу од када је почела да ради, али наруџбе не може да испоштује јер је због неповољних временских услова била принуђена да производњу смањи на минимум.

- Дрво и остала сировина су заледили и ми не можемо да их прерађујемо. Морамо да сачекамо више температуре - казали су у овој фабрици која је због велике потражње такође посегла за листом чекања на којој су имена купаца.

Иста ситуација је и "Савоксу" из Милића гдје је производња заустављена до бољих временских услова.

- По овако ниским температурама никако не можемо радити. Све леди. Нико не пали машине јер не може. Додатни проблем појединим фабрикама ствара и то што немају довољно сировина - истичу у "Савоксу".

Проблеме са којима се суочава готово цијела бранша немају једино у фабрици пелета која послује у саставу групације "Фагус" из Котор Вароша у којој производња није стала захваљујући томе што имају властите пилане и што су се прије зиме снабдјели довољним количинама трупаца.

- Дневно произведемо 60 до 70 тона пелета. Велика је потражња, али  настојимо да прво снабдијемо купце у нашој општини, а затим остале. Упркос великој потражњи цијену нисмо мијењали и за тону пелета је потребно издојити од 140 до 160 евра - рекао је шеф у "Фагусовој" фабрици Бране Кршић.

Тржни центри

У тржним центрима у РС истичу да су суочени са недостатком пелета.

- Купци свакодневно долазе и траже пелет. И када га добијемо нестане га за само неколико сати. Не можемо набављати ни од произвођача јер и они немају довољне количине јер су потрошили и залихе - навели су у једном тржном центру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана