Пијетао на имању породице Бољановић из Требиња носи јаја

Ратомир Мијановић
Пијетао на имању породице Бољановић из Требиња носи јаја

Требиње - Пјесму о "страшном петлу" Ђорђа Балашевића породица Бољановић из требињског насеља Хрупјела преформулисала је и у шали говори "имамо чудног пијетла".

Ранко и Зора Бољановић тврде да њихов пијетао није само вјесник новог јутра, већ он, вјеровали или не, носи јаја.

Овај већ поодрасли "мужјак" прије два мјесеца направио је своје гнијездо у кокошињцу, гдје је снио већ десетак јаја.

На почетку, кажу Бољановићи, ништа није било чудно. Порасла му је кријеста, брзо је напредовао, али остао је без главног обиљежја, раскошног репа, који је знатно мањи него код нормалног пијетла.

- Направио сам мала гнијезда за десетак кокошака, гдје оне редовно носе јаја, али гнијездо за пијетла нисам планирао, па је он то сам направио - кроз осмијех каже газда Ранко.

Није ни сумњао да ће послије, како каже "мучења", које траје и до сат времена, наћи јаје у пијетловом гнијезду.

- Наш пијетао свако јутро кукуриче, гања кокоши, додуше мање него што би требало, и на крају снесе јаје - причају Бољановићи.

Збуњени власници на почетку нису никоме причали о томе да "глава" њиховог кокошињца носи јаја. Постао је енигма за све њих па су због овог несвакидашњег случаја контактирали и са стручњацима.

- Тражили смо мишљење ветеринара, па чак и љекара, јер овакав случај до сада нисмо имали, нити смо чули да је негдје био. Добили смо одговор да двополност у животињском свијету није непозната, али је ријетка - додају Бољановићи.

Али, ту није крај чудима. Бољановићи кажу да је свако јаје овог пијетла уникатно, неправилног облика и различите величине и боје. Нека од њих изгледају као да су обојена у луковици.

- Занимљиво је то што јаје које снесе наш пијетао нема жуманце. Покушали смо да га скувамо, али безуспјешно. Има само бјеланце које послије било какве обраде остане течно - напомињу Ранко и Зора Бољановић.

Док мјештани Хрупјела расправљају да ли је ријеч о кокошки или пијетлу, Бољановићи кажу да их ово чудо мајке природе сваког дана одушевљава.

- Јако смо задовољни јер је посебан. Два у једном - закључују задивљени власници, који су свом пијетлу обећали дуг живот у кокошињцу.

Двополност и код птица

Професор предмета Биолошке основе сексуалности и репродукције на Природно-математичком факултету доцент доктор Смиљана Параш истакла је да појава која је шокирала породицу Бољановић није непозната, али и не тако честа.

- Код птица је и те како могућ хермафродитизам или двополност, односно кад једно тијело у себи има оба пола. То је код птица, у овом случају пијетла, другачије генетски насљедљиво него код људи - рекла је Параш.

Додала је да пијетао из ове приче има фенотип мужјака, а репродуктивни систем женке. С друге стране, ветеринари које смо позвали да прокоментаришу ову појаву, су рекли да никада раније нису чули за то да пијетао може да снесе јаја.

Д. С.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана