Пијаца из центра Брода сели уз помоћ полиције

Милијана Латиновић
Пијаца из центра Брода сели уз помоћ полиције

Брод - Пресељење пијаце из центра Брода на новоизграђену локацију на периферији града почело је јуче уз асистенцију више од 150 полицајаца, који су због противљења власника тезги од јутра блокирали градско подручје.

Начелник Брода Илија Јовичић рекао је да је руководство предузећа "Комуналац", коме је на газдовање додијељена нова пијаца, затражило асистенцију полиције након што су били физички спријечени да изнесу клупе са старе пијаце.

- Не улазим у то да ли је требало толико полиције или мање. То је њихова ствар и они су урадили онако како су сматрали да треба - казао је Јовичић.

Додао је да је одлуку о пресељењу пијаце на новоизграђену локацију 2010. године донијела Скупштина општине и да она мора бити испоштована.

- Стратегијом развоја општине за период од 2005. до 2010. године предвиђено је да пијаца не буде више на садашњој, већ да буде одређена нова локација. На локацији, која је удаљена неких 500 метара од садашње пијаце, изграђена је зграда која је коштала око три милиона КМ. Општина се тада кредитно задужила на десет година, тако да сваки дан на име тог кредита плаћамо око 800 КМ - казао је Јовичић.

Он истиче да нема ниједног разлога да се не користи нов и савремен објекат умјесто да продавци остану, како каже, на пијаци под најлоном.

- Поред постојећа 72 штанда на новој пијаци, обезбиједићемо и стотину додатних простора унутар објекта и око њега - рекао је Јовичић и додао да ће проширивати капацитет у складу са потребама.

Предсједник Удружења привредника општине Брод Ђорђе Максимовић каже да је међу продавцима који раде на пијаци 70 одсто демобилисаних бораца, ратних војних инвалида и дјеце погинулих бораца, који неће да иду на ту другу локацију.

- Нова пијаца је недовршена и неусловна. Направљена је на сметљишту и на локацији која не одговара никоме, а има и дупло мање штандова него на садашњој пијаци - казао је Максимовић.

Спекулише се да би локација у центру града, гдје се до сада налазила пијаца, требало да буде додијељена трговинском ланцу "Фрукта трејд".

Пресељење

Одборници Скупштине општине Брод су почетком јуна ове године усвојили одлуку о пресељењу градске пијаце у нови објекат. Оквирни рок за пресељење био је два мјесеца, али он није испоштован.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана