Петровић: Посластичарство је игра и љубав коју треба подијелити

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ - Добојлија Немања Петровић, аутор кулинарске емисије "Слатке приче", сматра да је посластичарство игра и љубав коју треба подијелити и није сагласан са ставовима неких младих да је јефтиније купити готов производ, него га направити, посебно ако се прави са љубављу.

Двадесетосмогодишњи Петровић већ је девет година у свијету пекарства и посластичарства, а за продукцију кулинарске емисије у којој је волонтерски ангажована трочлана екипа, одлучио се, каже, по наговору пријатеља и у жељи да заинтересовинима приближи магију овог заната.

"Рецепте бирам на основу упита гледалаца, за чију припрему је пожељно одређено кулинарско предзнање, али свако се може снаћи у кухињи", наводи Петровић за Срну.

Он напомиње да су за ову тематику највише заинтересоване жене и да се емисија са новим рецептурама може погледати петком на истоименом каналу на "Јутјубу".

"Не обраћам пажњу на питања откуд мушкарац у сластичарству, већ на похвале, али и критике да се што детаљније приближи поступак настајања посластице и све то покрије квалитетним видео-записом", каже Петровић.

Он тврди да ово подручје има најбоље и најквалитетније посластице.

"Ако у колачу нема ораха то и није колач - став је познаваоца посластичарства. Сваки колач захтијева квалитетне, свјеже и здраве намирнице", напомиње Петровић и додаје да је за њихову припрему неопходно имати и квалитетан прибор, али да не треба претјеривати у томе.

Важну улогу у настајању поластице су квалитетне, здраве и свјеже намирнице и провјерени произвођачи, а до посластичара су његов труд, воља и спремност за игру.

"Посластичарство је једна игра и, што сте маштовитији, производ ће бити бољи. Битно је да постоји љубав, спремност да се вријеме проведе у кухињи и да вам није мрско да радите. Све остало дође само", наглашава Петровић.

Он указује да је најбоље ако се уложи љубав и труд у припрему колача.

"Тиме ћете себе више цијенити и тек тада сватити колика је вриједност тог колача", каже овај познати посластичар.

Петровић истиче да је задовољан што су у паду тренд и захтјеви купаца да колач буде само визуелно лијеп, те додаје да очекивања иду у правцу да унутрашњост посластице буде квалитетна.

Он каже да, када је ријеч о продукцији емисија, то уопште није лак посао, али да је задовољан што гледаоци то не уоче и што цијене труд, а, како истиче, "вјетар у леђа трочланом тиму емисије дају и људи добре воље и спонзори, који виде да је добро то што раде".

За техничке ствари и продукцију задужен је Жељко Добројевић, који је, захваљујући некадашњем школском дружењу са Петровићем, одлучио да емисија задовољи све стандарде и трендове у свијету из ове области, у чему се, према позитивним реакцијама гледалаца, и успјело.

"Кренули смо са пилот-емисијом са којом смо хтјели да третирамо опрему и очекивања људи, а реакције су ишле у правцу да је пројекат добро замишљен и да се од тога може направити нешто више", наводи Добројвић и подсјећа да је до сада из продукције изашло 13 емисија.

Он напомиње да се током снимања води рачуна о сваком кадру и да на евентуалне пропусте указује трећи члан екипе Кенан Чабрић.

Према његовим ријечима, емисије "Слатке приче" емитују се и у оквиру кулинарских група, гдје су добро прихваћени.

"Задовољни смо позитивним коментарима на идеју да није рјешење спаковати кофере и отићи одавде, већ остати и бити креативан", наводи Чабрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана