Петровић: Низ нерегуларности у реализацији уговора о видео-надзору Требињ

Срна
Петровић: Низ нерегуларности у реализацији уговора о видео-надзору Требињ

Требиње - Градоначелник Требиња Лука Петровић сматра да је, због низа нерегуларности, потребно извршити анализу пројекта инсталисања видео-надзора у граду, који је реализовала претходна градска власт.

Он је рекао новинарима да је приликом потписивања и реализације уговора о покривању града видео-надзором било низ нерегуларности и да је то, очито, био дио предизборне кампање претходне градске власти.

Петровић је нагласио да ће, ако камере буду остале постављене у Требињу, њима обавезно морати да располаже Центар јавне безбједности /ЦЈБ/ Требиње, а да управљају лиценциране особе.

Он је напоменуо да је видео-надзор тренутно у надлежности Цивилне заштите.

Начелник ЦЈБ Требиње Жарко Лакета потврдио је Срни да Центар није укључен у пројекат и да нема контролу над видео-надзором који је тренутно постављен у граду.

"На првом састанку ћу замолити градоначелника Петровића да и ми будемо корисници тог видео-надзора да би у нашем оперативном центру дежурни полицајац 24 часа могао да контролише дио града који је покривен камерама како би полиција, у случају потребе, могла благовремено да интервенише", истакао је Лакета.

Он је нагласио да је врло битно реаговати у моменту, не чекајући накнадне анализе.

"Сада, када се нешто деси, ми у складу са нашим прописима и законима и у складу са наредбом тужилаштва тражимо изузимање одређених видео-снимака и на основу тога вршимо анализе", рекао је Лакета.

Пробним постављање пет сигурносних камера у Требињу 23. септембра почела је реализација пројекта уградње видео-надзора на главним градским улицама и саобраћајницама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана