Петровић изиграо борце

Дијана Дујић
Петровић изиграо борце

Добој - Градоначелник Добоја Обрен Петровић јуче није дошао на састанак који је заказао са представницима добојске Градске борачке организације (ГБО), а на којем је требало да се разговара о захтјевима бораца и о одлуци о приступању Добоја Заједници општина турског свијета.

Умјесто Петровића, састанку који је одржан у Административној служби присуствовали су представници Градске управе, али због одсуства Петровића нису донесени никакви закључци.

- Разговарали смо о овој проблематици, али смо морали напустити састанак док Петровић не буде присутан. Нисмо знали да он неће доћи - изјавио је предсједник Предсједништва ГБО Добој Зоран Бијелић.

Он је истакао да је Петровић раније упутио писани позив Борачкој организацији за одржавање састанка, те су, како је навео, одговорили да ће се одазвати. Бијелић је нагласио да без директног разговора са Петровићем неће бити конкретних закључака.

Бијелић је истакао да су након Петровићевих изјава на Велики петак у Травнику размишљали да ли да се одазову састанку, али су, како је објаснио, схватили да је боље да дођу и да покушају доћи до договора. Члан ГБО Добој Југослав Стевановић нагласио је да се настављају активности на прикупљању потписа за опозив Петровића, с обзиром на то да састанак за њих фактички није ни одржан.

- Разговарали смо о одређеној проблематици, али неформално. Само нам је речено да Петровић физички није присутан, што смо и сами видјели - казао је Стевановић.

Замјеник градоначелника Добоја Драган Василић изјавио је да “градоначелник физички није био у могућности да присуствује састанку”.

- Овластио је мене да разговарам. Како су они довели своје делегате, тако су били присутни и начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту, правни савјетник у кабинету градоначелника и координатор у надлежном одјељењу - казао је Василић, додајући су разговарали о свим темама које је ГБО делегирао као проблеме.

Он је најавио да ће се на сљедећем скупштинском засједању, које ће бити одржано до краја овог мјесеца, на дневном реду наћи измјена Регулационог плана Градског парка, како би се могао градити споменик, чији су камен-темељац представници ГБО Добој положили у четвртак без завршених законских процедура.

На питање да ли ће се на дневном реду те сједнице наћи одлука о приступању Заједници општина турског свијета, Василић је одговорио да је градоначелник за дневни ред предвидио као једну од тачака и ту одлуку, али се није могао изјаснити у ком облику ће она бити.

Протести

Незадовољни што локална власт игнорише њихове захтјеве, Борачка организација Добоја организовала је 20. марта у Градском парку протестно окупљање које је посјетило око 2.000 људи.

Захтјеви бораца: 

- Да се поништи одлука о приступању Заједници општина турског свијета

- Да се спомен-соба врати у објекат Дома војске

- Да се покрене изградња спомен-обиљежја погинулим борцима на локацији централног Градског парка

- Да се ГБО додијели просторија у Дому војске и да се из објекта измјести организација “Мерхамет”

- Да се исплате буџетски заостаци из 2014. и поштују одлуке за 2015. годину

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана