Петровдански дани од 6. до 12. јула

Срна
Петровдански дани од 6. до 12. јула

Сребреница - Традиционална меморијална духовна, културно-спортска и хуманитарна манифестација "Петровдански дани - Сребреница 2017" биће одржана од 6. до 12. јула уз поруку "25 година злочина без казне".

"Петровдански дани" се организују у знак сјећања и незаборава на 69 погинулих и 22 заробљена и убијена српска војника и цивила на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца.

Програм обиљежавања четврт вијека од петровданског страдања сребреничких Срба почеће у четвртак, 6. јула у 20.00 часова приказивањем више пута награђиваног документарног филма РТРС–а "Дјеца" аутора Дениса Бојића у сусједној општини Бајина Башта.

Наредног дана предвиђено је документарно вече са новинаром и публицистом Љиљаном Булатовић када је на програму представљање њене књиге "Лаж и подвале српском народу" и приказивање документарног филма о руским добровољцима.

Иако програм почиње 6. јула, манифестација ће званично бити отворена 8. јула у 20.00 часова приказивањем документарног филма "Досије Сребреница", а тога дана ће почети и спортска такмичења.

Као и претходних година, у оквиру "Петровданских дана", 9. јула ће се организовати традиционална хумана акција добровољног давања крви, а у насељу Језеро биће одржан и меморијални турнир у малом фудбалу посвећен православном свештенику Слободану Лазаревићу убијеном 5. јула 1992. године док је обављао вјерски обред у селу Крњићи.

У оквиру манифестације биће приређено и вече гусала у Скеланима уз наступ вишеструког побједника Фестивала гуслара српских земаља Ђорђија Копривице.

Делегација Борачке организације посјетиће и уручити скромне поклоне породицама неколико погинулих српских бораца и ратним војним инвалидима.

Након вечерње литургије 11. јула биће одржани вече духовне музике у Храму Покрова Пресвете Богородице у Сребреници и паљење петровданских лила у црквеној порти.

"Петровдански дани" биће завршени 12. јула посјетама српским гробљима и стратиштима у Братунцу, Биљачи, Сасама и на Залазју гдје ће бити служен парастос и прислужене свијеће за покој душа убијених на Петровдан 1992. године.

Тог трагичног Петровдана муслиманске снаге из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне и убијено је 69 српских цивила и војника, а 22 је заробљено, од којих је седам уморено након мучења и тортуре у сребреничким логорима.

Од 22 нестала српска цивила и војника 12. јула 1992. године 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени, ексхумирани и идентификовани прије пет година приликом тражења настрадалих Бошњака у селу Залазје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана