Петричевић:Друштвено предузетништво фактор унапређења опште социјалне и економске политике

срна
Foto: гс

БАЊАЛУКА- Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да ће се предстојећим усвајањем Приједлога закона о друштвеном предузетништву у парламенту уредити појам, циљеви и начела друштвеног предузетништва у циљу коришћења потенцијала на том плану ради одрживог републичког економског и друштвеног раста и развоја.

Он је рекао Срни да је ово предузетништво организована дјелатност која се заснива на тржишним принципима, а ради испуњавања друштвених циљева, односно стварања могућности за рјешавање социјалних, здравствених, културних, економских, еколошких или других друштвених проблема појединих група грађана, уже или шире заједнице.

„Али и спречавања настајања и отклањање посљедица друштвене искључености и јачања друштвене солидарности и кохезије“, појаснио је Петричевић.

Он је констатовао да се овим актом уређују и услови и поступак за стицање статуса друштвеног предузећа, вођење регистра друштвених предузећа, задаци и начин рада Савјета за развој друштвеног предузетништва, надзор и друга питања од значаја за ово предузетништво у Српској.

Петричевић каже да друштвено предузеће своју мисију остварује запошљавањем категорија лица која се теже запошљавају и осталих.

 „Друштвено предузетништво може да буде један од кључних фактора унапређења опште социјалне и економске политике. У друштвеним предузећима може да се запосли велики број социјално и економски искључених, чиме се пружа значајна подршка привреди, а смањује терет социјалних давања“, рекао је Петричевић.

Када је ријеч о приједлогу уредбе о поступку додјеле подстицаја развоја малих и средњих предузећа, Петричевић је рекао да се тиме прописују намјена, услови, критеријуми и поступак додјеле ових подстицајних средстава, обавезе корисника средстава, контрола и начин извјештавања о утрошку додијељених средстава.

„Циљ додјеле подстицајних средстава је подршка јачању, развоју, промоцији и динамичнијем расту малих и средњих предузећа, а додјељује се за развој и успостављање информационих технологија, за потребе пословних активности, учешће на сајмовима, изложбама, организовању конференција, као и других облика промоције малих и средњих предузећа“, навео је Петричевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана