Петоро дјеце породице Ђорђић из Горњих Подградаца у топлом дому

Милан Вујић
Петоро дјеце породице Ђорђић из Горњих Подградаца у топлом дому

Градишка - Седмочлана породица Ђорђић из Горњих Подградаца у општини Градишка, која је донедавно била без крова над главом, захваљујући помоћи Кабинета предсједника РС Милорада Додика свила је топли дом.

Сељакање по туђим и неусловним просторијама за Ђорђиће је постало ружна прошлост. Кабинет предсједника РС обезбиједио је 35.000 КМ за куповину куће. У помоћ око опремања новог дома притекли су и хумани мјештани, међу којима су се посебно истакли Немања Панић и Милан Љепојевић.

- Пресрећни смо. Предсједник Додик је испунио своје обећање и купљена нам је добра кућа, а осим тога имамо и 12 дунума земље, гдје у једном дијелу планирам да посијем кукурузе, а у другом да засадим башту - прича глава породице Горан Ђорђић, који не крије радост што су његова дјеца напокон добила топли дом.

О проблемима ове породице "Глас Српске" је писао 2014. године када су из градишког села Грбавци са четворо мале дјеце Нову годину дочекали у Дому за стара и изнемогла лица. Зиму нису могли провести у својој трошној кући на обронцима Козаре, па су послије више алтернативних смјештаја завршили у трошној шупи.

Мајка петоро дјеце, Мирјана, не ради и нема никакве приходе. Води бригу о најмлађој Кристини која има годину, трогодишњој Валентини, деветогодишњој Мартини, те петнаестогодишњем Зорану и Миланки, која има 16 година.

- Живјели смо годинама у собицама од десетак квадрата, а у овим неусловним просторијама су дјеца одрастала. У ову  кућу смо уселили прије мјесец и пресрећни смо што су дјеца напокон у топлом и сувом дому - прича Мирјана Ђорђић.

Новим домом су највише одушевљени најмлађи чланови породице, којима је кућа вратила осмијех и шансу за безбрижно дјетињство.

- Срећне смо што имамо своју кућу. Топло нам је, нема влаге, кров не прокишњава. Имамо лијепу кућу, али и двориште у којем се можемо играти - рекла је мала Мартина.

Ове дјевојчице су се похвалиле да сада имају и своје кревете, а само до прије мјесец су биле принуђене да спавају у аутомобилу, јер је шупа у којој су живјеле прокишњавала.

Потребна им крава

Ђорђићима је једини приход Горанова плата из Дрвне индустрије ДИПО, што није довољно да прехрани седам уста.

- Надамо се да ћемо уз бављење пољопривредом и набавком живине прехранити нашу дјецу. Када бисмо могли некако да купимо краву, све би било лакше, јер би малишани имали довољно млијека, а ја бих им правила сир и друге производе - казала је Мирјана Ђорђић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана