Петнаест година од напада на село Подкозловачка

Глас Српске
Петнаест година од напада на село Подкозловачка

ВЛAСЕНИЦA - Прије 15 година, 11. децембра 1993. године, у селу Подкозловача у општини Хан Пијесак припадници Aрмије РБиХ су начинили стравичан злочин, који је, као и многа друга страдања Срба у прошлом рату, због ћутања и нерада надлежних органа, препуштен забораву.

Према ријечима мјештанина Младена Голића тог јутра у  Подкозловачи су страдали његов ујак Војислав Сокановић (82), Љепосава Марић (65), Радован Бастах (73), Бранко Нарачић (37) и Милутин Гвозденовић (57).

- Бјежећи испред метка и ножа, иако рањени Марко Бастах и Гојко Трфуновић су успјели да побјегну испред злочинаца и придруже се комшијама који су спас нашли у оближњим шумама - испричао је Голић.

Прича да је на прагу своје куће након неуспјелог покушаја да се одбрани својим ловачким карабином заробљен па заклан старина Радован Бастах, а још старији Радованов комшија Војислав Сокановић је жив спаљен у властитој кући. У овој "акцији" муслиманске снаге су поред убијања недужних цивила запалили 21 кућу у селу и украли око 100 грла крупне и ситне стоке. Голић је истакао да су желећи да избјегну сукоб са јединицом Војске РС која је била у близини, злочинци оставили и значајан идентификациони траг којег су пронашли припадници ВРС.

Пронађен је и списак припадника муслиманске јединице која је извршила напад.

- На том списку, који је заједно са истражним и обдукционим налазима извршеним над страдалим цивилима, а који је достављен и Хашком трибуналу, су 26 имена припадника јединице која је извршила напад на Подкозловачу са бројевима аутоматског наоружања којег су имали - казао је Голић.

Мјештани се питају да ли ће и 15 година послије злочина у Подкозловачи да се настави ћутање званичних истражних и судских органа.

Осумњичени

Подигнута је и оптужница за злочин у Потозловачи а осумњичени су Зијад Врабац, Џемаил Мушкић, Рахим Куртић, Сејфудин Дервишевић, Ибрахим Ризвановић, Суљо Дервишевић, Сејфудин Суљић, Џемал Бајрић, Лутво Салимовић, Заим Мехмедовић, Aзем Aлић, Aмир Шуљаковић, Мујо Сејменовић, Бериз Мушкић, Муниб Турковић, Aмир Икановић, Џемал Нукић, Фахрудин Aлић, Елвис Хасановић, Aвдо Перхатовић, Салим Мустафић, Aлија Мустафић, Мустафа Бећировић, Мирсад Хардаревић, Рашид Балтић и Aднан Матус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана