Петице Рогатичанке Саре Нинковић употпуњене раскошним талентом

Сретен Митровић
Петице Рогатичанке Саре Нинковић употпуњене раскошним талентом

РОГАТИЦА - Рецитације, писање, глума и фотографија, активности су у којима је свој раскошни таленат показала млада Рогатичанка Сара Нинковић, која је од почетка школовања у дневник редала само петице, а нашла је времена да се, кроз бројне пројекте, посвети и проблему заштите животне околине.

Ако би у Средњошколском центру “9. јануар” у Рогатици тражили најбољег ученика, без сумње у најужи круг ушла би Сара која ће већ сљедеће седмице закорачити у трећи разред Гимназије.

Ова вриједна ученица је и свестрана, а сва своја интересовања крунисала је бројним наградама. Посљедња у низу је новчана награда и признање за фотографију “Почетак краја” са којом је освојила треће мјесто на конкурсу организованом поводом недавног Дана и славе општине Преображења Господњег.

- Свако такмичење за мене је нови изазов кроз који градим себе, посебно на емотивном и духовном пољу. Све што радим за мене је од велике важности, јер научим нешто ново и стичем велики број пријатеља - каже перјаница рогатичког средњошколског центра, која је кроз волонтерски рад укључена и у пројекте заштите животне околине.

Од првог разреда основне школе почела је са рецитацијама, лијепим читањем, писањем и глумом. Сјећа се, ова сада већ тинејџерка, и свог првог јавног наступа.

- Било је то на крају школске године када сам завршавала први разред основне школе. На приредби ми је припала обавеза да рецитујем једну дјечију пјесмицу. Почетну трему брзо сам пребродила и то ми је отворило врата да наредних година будем стални рецитатор на свим школским манифестацијама - каже Сара.

Убрзо је, прича она, добила прилику и да води разне програме, да глуми дјечије ликове, чита пјесме или одломке из разних књига. Све је то посебно дошло до изражаја у драмско-рецитаторској дружини која је радила при Народној библиотеци “Војислав Лубарда” у Рогатици.

- Са својим литерарним радовима учествовала сам на разним конкурсима. Моје прва награда дошла је за састав на тему “Вук Караџић” када сам била ученица трећег разреда основне школе и освојила треће мјесто. За мене је то био велики успјех и зато га и данас памтим - поносно се присјећа Сара.

Све то неизоставно су пратиле, петице у дневнику и књижици, а услиједила и су школска, регионална и државна такмичења из разних предмета.

- Увијек сам вољела математику, српски и вјеронауку и нисам пропуштала ниједно такмичење из тих предмета. Временом сам ширила интересовања и на ред су дошли историја, руски и енглески језик, информатика - каже млада Рогатичанка која је са већине републичких и државних такмичења долазила са дипломама и наградама које чува у свом ормару као драге успомене.

Била је ученик генерације и вуковац на крају деветогодишњег школовања и наставила са добрим учењем и ваннаставним активностима у средњој школи.

- У другом разреду такмичила сам се из физике и информатике, а на такмичење из математике, за које сам се посебно спремала, нисмо отишли због вируса корона - каже ова гимназијалка.

 Волонтеризам

Сара Нинковић ангажована је и у локалном тиму Асоцијације средњошколаца БиХ чији је она један од оснивача и координатор за Рогатицу.

- Асоцијација дјелује у више од 30 земаља, а циљ је ангажовање младих да истражују проблеме заштите околине и о томе кроз писане форме, фото и видео записе извјештавају надлежне.  У такмичењу “Млади еко репортери” за  основне и средње школе урадила сам фото-репортажу из околине Рогатице и у врло јакој конкуренцији освојила друго мјесто - испричала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана