Пети дан без струје - клизиште измјешта километар и по мреже

Срна
Пети дан без струје - клизиште измјешта километар и по мреже

Фоча - Двадесетак домаћинстава у фочанском селу Горњи Будањ, у Мјесној заједници Миљевина, пети дан су без струје, након што је огромно клизиште изнад копа Новог рудника мрког угља "Миљевина" покидало електроводове.

Клизиште је оборило око 20 стубова нисконапонске мреже, па је цијелу трасу у дужини од километар и по потребно измјестити, речено је Срни у фочанској "Електродистрибуцији".


Причињена штета износи око 30.000 КМ.

Радници "Електродистрибуције" поставиће тридесетак нових стубова, а грађевинску машину за копање рупа уступиће им Рудник.

Материјал је стигао и радови би требало да почну данас.

У "Електродистрибуцији" кажу да су услови за рад тешки, због снијега и леда.
Уколико све буде ишло према плану, нова траса, која иде врхом брда, требало би да буде завршена за пет до шест дана.

Клизиште дуго више стотина метара активирало се у ноћи између петка и суботе, 20. и 21. јануара, када је потонула цијела страна брда изнад копа Рудника.

Клизиште је однијело локални пут, затрпало базене са питком воде, покидало електроводове, прогутало двије штале, дошло до самих кућа и угрозило опстанак пет домаћинстава.

Мјештани тврде да је ископавање угља узрок клизишту, док у Руднику кажу да су радили према прописима и да је у питању природна непогода. Угроженим мјештанима управа Рудника је обезбиједила привремени смјештај и обећала им да ће бити обештећени.

Пет угрожених домаћинстава у Будњу, упркос великој опасности од клизишта, претходне четири ноћи углавном су провели у својим кућама.

У најтежој ситуацији је породица Данила и Милке Филиповић, којима је клизиште уништило стајске објекте у којима је било смјештено 20 крава и четворо телади.

Њихов син Димитрије каже да су стоку привремено смјестили у објекте у кругу Рудника и да морају бити у близини крава, које треба да се отеле.

"Пронашли смо кућу са шталом ту у близини, гдје ћемо се привремено смјестити, а Рудник ће нам платити закуп и сутра би требало да се преселимо. И остале породице ће се вјероватно снаћи на сличан начин, јер је у околини Миљевине доста напуштених имања", каже Димитрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана