Пензионерске дане обогаћује израдом гусала и плоски (ФОТО)

Срна
Пензионерске дане обогаћује израдом гусала и плоски (ФОТО)

СОКОЛАЦ - Пензионер Радивоје Абазовић из Подроманије, надалеко познат као мајстор са Романије, израдио је више од 200 гусала и далеко више плоски за ракију.

У новије вријеме користи нову технику израде украса на плоскама на којима се кроз стакло осликава икона светитеља по наруџби домаћина којем је намијењена.

Радивоје је познат и по изради два примјерка гусала дужине два метра и 10 центиметара, пречника 80 центиметара, са гудалом од 1,30 метара. Један примјерак се налази као сувенир у мотелу Бриони у Фочи и краси га необична глава муфлона, а други у градском хотелу у Калиновику, на којем је на глави гусала велики орао.

Желио је, каже, да то буду атрактивни сувенири за које му је било потребно око три мјесеца рада.

"ЂЕЉАО ДРВО" ЈОШ ДОК ЈЕ КАО ДЈЕЧАК ЧУВАО СТОКУ У ВУКОСАВЉЕВИЋИМА

Он за Срну прича да љубав према овом послу носи од рођења, те да је, како каже, "ђељао дрво" чакијицом још док је као дјечак чувао стоку у Вукосављевићима, родном селу подно Романије, гдје Абазовићи вијековима живе.

Радивоје је већину радног вијека провео бавећи се занатским грађевинским пословима и резбарењем дрвета из хобија, али су након одласка у пензију 2007. године, израда дрвених плоски за ракију, гусала и других кућних и украсних предмета постали његова свакодневица и начин да дан попуни нечим лијепим и корисним.

"Радим из љубави према послу и то доприноси мом здрављу, тако да живим без иједне таблете", истиче овај седамдесетшестогодишњак.

Почео је као мајстор коме "све од руке иде" да по наруџи пријатеља преправља старе плоске које су почеле да пуштају ракију због дужег стајања без течности, па је дошао на идеју да у средину те дрвене посуде стави боцу одговарајућег облика, што се показало као веома добро и тражено.

A person standing next to a table with wood platesDescription automatically generated

Абазовићу већ дуже пријатељ из Бањалуке помаже у набавци пластичних боца које се стављају у унутрашњост плоске, чиме су задовољни и мајстор и домаћин за кога ради, јер не морају да брину да ли ће се дрвена плоска "расушити" и почети да пушта ракију.

"Не водим евиденцију, али сам сигурно од 2014. године, када сам почео активно то да радим, до сада испоручио више од 200 плоски, по цијени од 200 КМ", каже Радивоје.

Он признаје да му у изради украса на плоски помаже братић Велемир, који има дара за цртање украса на централном дијелу плоске, док он припрема дугице комбинујући бијело јаворово и благо црвенкасто дрво шљиве, да би изгледала љепше.

Абазовић у новије вријеме као украс на централном дијелу плоске комбинује са стаклом слику иконе светитеља заштитника породице наручиоца, а која се уз наточену ракију увећа и добије посебно лијеп изглед, што одушевљава купце.

ГУСЛЕ ИСКЉУЧИВО ОД ЈАВОРА

Осим плоски, он по наруџби прави и гусле, које су као и његове плоске нашле купце у свим земљама у окружењу.

"Гусле правим искључиво о дрвета јавора који је растао на сунчаној страни, јер је најбоље за резбарење, а добијем га повремено од пријатеља са подручја Зеленгоре, за шта сам му посебно захвалан", каже овај врсни мајстор.

На "калицу", односно основну звучну кутију гусала, разапиње се посебно штављена јарећа кожа "опута", коју такође добија од пријатеља који цијене његов рад.

A person holding a stringed instrumentDescription automatically generated

УКРАСИ НА ГУСЛАМА - СИМБОЛИ УЗЛЕТА И СЛОБОДАРА ПЛАНИНСКИХ ВИСИНА

За украсе на гуслама, наводи, наручиоци најчешће тража симболе из српске историје и традиције, изрезбарене слике српских великана и светитеља, а на спољашној страни кутије најчешће је благо резбарена слика манастира Острог, српска круна и друга историјска знамења, док се на глави гусала најчешће израђује, глава дивојарца, сокола и орла, симбола узлета и слободара планинских висина.

Радивоје у својој радионици израђује и иконосе, проширене оквире око иконе са полицама у којима се чува читуља са именима предака, славарица, тамјан, свитац, свијеће и кадионица, комбинујући различите боје дрвета, што даје посебан изглед његовом производу.

За израду гусала и иконоса потребни су само одабрано дрво, длијето, чекић и добра воља, а за плоске и мали струг за метал да би направио месингане ногарице и обручеве који држе на окупу дрвене "дугице".

"Сваки пензионер може да попуни своје слободно вријеме неким хобијем и лаганијим радом, чиме уз мало труда и воље помаже себи и породици", поручује Абазовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана