Пензионери запосјели добро плаћене фотеље УO Дома здравља Градишка

Милан Вујић
Пензионери запосјели добро плаћене фотеље УO Дома здравља Градишка

Градишка - Чак три пензионера налазе се у петочланом Управном одбору Дома здравља у Градишци и уз чек из Фонда ПИО мјесечно добијају додатних 500 КМ.

Када се у обзир узме накнада и доприноси петочлани Управни одбор буџет годишње кошта око 50.000 марака. Власт их на тим позицијама већ двије и по године држи у статусу вршилаца дужности чиме је вишеструко пробијен законски рок у којем морају бити именовани стални чланови управног одбора. Ни преостала два члана нису много млађи па петочлани Управни одбор у збиру броји 336 година или у просјеку нешто више од 67 година.

Док пензионери додатно зарађују састајући се једном мјесечно у Управном одбору на евиденцији Завода за запошљавање годинама посао чека армија незапослених високообразованих људи.

Нова скупштинска већина коју су формирали СНСД, ДНС, независни одборници који су изашли из СДС-а и Народна странка “Радом за бољитак” разријешила је 23. фебруара в.д. чланова Управног одбора Дома здравља и именовали нове чланове. Одлука, међутим, није спроведена у дјело јер досадашњи чланови одбијају примопредају дужности тврдећи да су разријешени незаконито.

Новоизабрани предсједник Скупштине општине Градишка Урош Граховац каже да су чланови Управног одбора Дома здравља у статусу вршиоца дужности већ двије и по године и да је то незаконито.

- Чланови управних одбора у статусу в.д. могу остати највише шест мјесеци и то је један од разлога због чега су се сви управни и надзорни одбори нашли под лупом нове скупштинске већине. Настојали смо и да за чланове одбора именујемо млађе људе. У Управном одбору Дома здравља годинама сједе пензионери који у позним годинама тешко могу да обављају послове за које су задужени - истакао је Граховац.

Бивши директор Дома здравља Тихомир Михајловић каже да је много пута упозоравао да треба дати прилику млађим и стручним људима, али да није било разумијевања међу људима који су чинили законодавну власт.

- Нисам за људе који немају искуства, али ни за пензионере. Имамо школоване људе и интелектуалце који немају посла и који би радили у интересу бољег функционисања установе. Међутим, из неразумљивих разлога у Управном одбору Дома здравља од пет чланова имамо три пензионера у позним годинама, а цијели одбор набрао је 336 година - казао је Михајловић и додао да је такође тражио и да накнада члановима одбора буде смањена са 500 на 300 КМ, али да то нико није желио ни да разматра.

Вршилац дужности директора Дома здравља Градишка Милан Шврака, који је на ту дужност именован послије смјене Михајловића, сматра да године нису препрека за чланство у Управном одбору.

- Првенствено је битно знање и искуство. Чланство у Управном одбору носи одговорност и треба познавати материју како би у датом тренутку блокирали одређене потезе који су штетни за установу - истакао је Шврака.

Незадовољство

Један од разлога због којег је дошло до раскола у владајућем СДС-у и пуцања скупштинске већине у Градишци било је управо незадовољство одборника СДС-а кадровском политиком. Одборници који су напустили СДС истакли су да се власт предвођена начелником Градишке Зораном Латиновићем у протекле двије и по године доминантно бавила расподјелом функција између коалиционих партнера. Незадовољство је кулминирало 30. децембра прошле године када су четворица одборника СДС-а напустили ту странку и прикључили се опозиционом блоку који је затим формирао нову већину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана