Пелагићевo: Траже глазбени одгој умјесто музичке културе

Милијана Латиновић
Пелагићевo: Траже глазбени одгој умјесто музичке културе

Пелагићево - Родитељи дјеце хрватске националности која иду у подручну школу у Горњој Трамошници у Пелагићеву траже да њихови малишани похађају наставу по хрватском плану и програму и да им у дневнику и ђачким књижицама пише хрватски језик.

Незадовољни родитељи четворо основаца, чија дјеца већ 21 дан не иду на наставу, поручују да неће одустати од ових захтјева. Они су се јуче у школском дворишту састали са потпредсједником РС из реда хрватског народа Јосипом Јерковићем, представником министра за избјеглице и расељена лица РС Пером Јосиповићем и начелником Пелагићева Симом Стакићем.

- Ми смо и министра просвјете РС Дану Малешевића упознали са свим што се дешава и он је 13. септембра наредио да се настави радити како је рађено и протеклих 17 година. Не знам коме то смета, јер ово нема везе са политиком - рекао је родитељ једног од ученика Иво Камењашевић, истичући да ће Малешевић данас доћи у ову школу.

Он тврди да је раније дјецу учила учитељица хрватске националности и да је рађено по хрватском плану и програму.

- Ако је директор сада одлучио да се позива на закон РС, зашто то није чинио и протеклих 25 мјесеци, од када је на тој функцији - нагласио је Камењашевић.

Луција Лукановић додаје да су њене двије кћерке завршиле школу у Горњој Трамошници по хрватском плану и програму.

- Школа се налази у РС, ми живимо у ФБиХ, а 17 година се радило по хрватском плану и програму. Не знам зашто сада то хоће да нам укину. Моје дијете трпи, не иде у школу, а требало је да крене у четврти разред - казала је Лукановићева.

Директор Основне школе "Васо Пелагић" Олга Лазић истиче да се настава у централној школи, као и у подручном одјељењу у Горњој Трамошници организује по плану и програму РС и да она не може прекршити закон.

- Прије мог доласка на мјесто директора школе настава је у овом одјељењу само привидно организована по плану и програму РС, а на своју руку су писали у дневнике хрватски језик и хрватски план и програм - испричала је Лазићева.

Она додаје да је један од родитеља захтијевао да се уведу ђачке књижице на латиници.

- Родитељ Иво Камењашевић је од мене захтијевао да се у дневнику прецрта музичка култура и упише глазбени одгој и донио ми неки хрватски план и програм по којем је захтијевао да радимо, а то није могуће по закону - истакла је Лазићева.

Потпредсједник РС Јосип Јерковић и начелник Симо Стакић сагласили су се јуче да је потребно пронаћи рјешење за проблем настао укидањем наставе на хрватском језику. Они сматрају да је потребно пронаћи заједничко рјешење за обострану корист и повратак у пријашње стање.

Министарство

У Министарству просвјете и културе РС истичу да ни на који начин нису искључили несрпску дјецу из образовног система и да су Законом о основном образовању и васпитању и подзаконским актима у овој области омогућена једнака права на образовање свој дјеци у РС.

- Сви прописи у области образовања у РС у складу су са међународним документима у овој области, а директори школа у Српској раде у складу са Уставом, законима и наставним планом и програмом РС - објаснили су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана