Пећина Вјетреница заслужује да се нађе на Унесковој листи свјетске баштине

Срна
Пећина Вјетреница заслужује да се нађе на Унесковој листи свјетске баштине

САРАЈЕВО - Министар цивилних послова у Савјету министара Дубравка Бошњак истакла је данас да статус заштићеног подручја пећине Вјетренице датира још од 1950. године, што свједочи о препознатој важности њеног очувања, изразивши наду да ће ту вриједност препознати и експертно тијело и подржати позитиван извјештај и одлуку Комитета за свјетску баштину у наредној години.

Бошњакова је данас присуствовала у Равном радном састанку у оквиру теренске мисије техничке евалуације за уврштавање пећине Вјетреница на Унеско Листу свјетске баштине, а који се спроводи под окриљем Савјетодавног тијела за Одбор за свјетску баштину Међународне уније за заштиту природе.

Пећина Вјетреница се на Тентативној листи за БиХ налази се од 2004. године, што потврђује да је ријеч о приоритету земље када је ријеч о номинацији значајних културних и природних добара за упис на Унеско Листу, саопштено је из Министарства цивилних псолова у Савјету министара.

Бошњакова је истакла успјешну сарадњу стручних тимова и експерата са свим надлежним институцијама у БиХ у припреми номинацијског фајла за пећину Вјетреница.

Она је изразила наду да ће пећина Вјетреница успјешно задовољити критеријуме за упис на Унеско Листу свјетске баштине, те захвалила присутним стручњацима и институцијама за њихов допринос и подршку овом важном циљу.

У саопштењу је наведено да је пећина Вјетреница посебно важна због хидролошких и хидрогеолошких карактеристика.

Као једна од најдужих пећина у БиХ, са специфичним подземним токовима и језерима, Вјетреница представља драгоцјено станиште које доприноси очувању биолошке разноликости.

Локална заједница Равно основала је јавно предузеће "Вјетреница" које је одговорно за управљање и осигурање континуираног финансирања за одржавање и редовне активности пећине, наведено је у саопштењу.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана