Пећина у Требињу зачин богате понуде

 Милош Васиљевић
Пећина у Требињу зачин богате понуде

ТРЕБИЊЕ - Град подно Леотара одавно је познат као омиљена дестинација домаћих и туриста из цијелог свијета, а богату понуду употпуниће и најновије откриће, односно пећина која се налази у ужем језгру Требиња.

Поручује то и директорица Туристичке организације града Требиња, Мирјана Путица која за “Глас Српске” истиче да ће ово бити само још један додатак ионако богатој туристичкој понуди града подно Леотара.

 - Пећина ће обогатити туристичку понуду нашег града у сваком случају. Она је тек је откривена и спелеолози сада врше даља испитивања. Када се заврши тај процес биће уврштена на туристичку мапу нашег града и сигурно ће бити атракција - рекла је Путица.

Ово несвакидашње откриће пронађено је случајно, док су постављани рефлектори на требињском стадиону “Полице”.

Након сазнања да се пећина протеже од сјеверне стране стадиона па све до болнице у истраживање су одмах кренули чланови Спелеолошког  друштва “Зелена брда”.

Спелеолог Дубравко Куртовић рекао је за “Глас Српске” да су били изненађени да се баш ту налази пећина, али нису сједили скрштених руку, одмах су кренули у додатне претраге.

- То је простор од 100 квадратних метара, можда и више а сам улаз је тијесан. Има много пећинског накита, доминирају сталактит и сталагмит - рекао је Куртовић.

Према његовим ријечима, накит који краси пећину природно је исклесан, а биће интересантно до краја је истражити.

- Драго нам је да и у самом граду имамо једну овакву пећину, јер људи су радознали и све је већи број наших суграђана али и туриста који желе да посјећују пећине - рекао је Куртовић, додајући да на подручју источне Херцеговине има око 400  пећина.

Спелеолог друштва “Зелена брда” Никола Лакић наглашава да се пећина случајно отворила приликом извођења радова на стадиону.

- Позвали су нас извођачи радова који су ту бушили и ископавали тло ради постављања рефлекторске стопе. Том приликом им се отворила пећина која се налази на сјеверној страни стадиона “Полице” и иде према објекту Болнице Требиње, односно отвор је на стадиону, а она иде испод болнице - појаснио је Лакић.

Рекордна сезона

Мирјана Путица је нагласила да је ова година за туризам у Требињу историјска, боља и од 2019. године.

- Имаћемо закључно с децембром више од 180.000 регистрованих ноћења што је рекорд - рекла је Путица, истакавши да очекују добар улазак и у идућу годину с обзиром да су за празнике смјештајни капацитети 100 одсто попуњени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана