Пчелиња куга празни кошнице

Милијана Латиновић
Пчелиња куга празни кошнице

Бањалука - Иако су приноси меда најавили једну од најбољих година, пчелари у појединим дијеловима РС боре се са пчелињом кугом, која узима данак на пчелињим друштвима.

Ријеч је о заразном обољењу пчелињег легла, познатом као америчка трулеж, која уништава пчеле остављајући кашу у кошницама. Када се појави зараза, читаво пчелиње друштво се спаљује и тако се спречава њено ширење.

На подручју Зворника због америчке трулежи спаљена су 73 пчелиња друштва од почетка године.

- Сви регистровани пчелари код којих је пронађена болест добили су надокнаду од Министарства пољопривреде, која износи 200 марака по кошници - рекао је предсједник Удружења "Багрем" из Зворника Радован Стевановић.

Предсједник Удружења "Матица" из Брчко дистрикта Велимир Живановић, који у свом пчелињаку има око 200 кошница, каже да ситуација није алармантна, али да је било појединачних случајева америчке трулежи и ове године.

- Пчелари страхују да се не понови прошла година када је куга захватила читаву БиХ, а губици пчелињих друштава били страховито велики - рекао је Живановић.

Додаје да је једини начин борбе против ове заразе рано откривање и уништење заражених друштава.

- Ветеринари праве карантин у кругу од три километра око пчелињака, прегледају кошнице и уништавају све заражене пчеле - додао је Живановић.

На подручју Посавине уз Саву и Босну, гдје је било врцања шумског меда, пчелари су закаснили са примјеном заштитних мјера против варое, крпеља који уништава пчеле.

- Вароа је посљедњих година стално присутна. Ове године није било веће штете на пчелињим друштвима, али радимо на предузимању заштитних мјера - казао је предсједник Удружења пчелара "Маслачак" из Шамца Ацо Малић.

Додаје да вароа у великој мјери може угрозити презимљавање пчела ако се на вријеме не реагује и не почне лијечење пчела.

Предсједник удружења "Рој" из Крупе на Врбасу Новак Бојанић истиче да је ово доба године када се интензивно ради третирање против варое.

- Од наредног мјесеца почеће припрема за зиму која подразумијева преслагивање и сортирање кошница - рекао је Бојанић.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС рекли су да они надокнађују штету власницима животиња с циљем спречавања ширења заразних болести, у које се убраја и пчелиња куга.

- Право на надокнаду штете имају власници који на вријеме пријаве појаву заразне болести, на вријеме обаве све мјере за спречавање заразе и имају доказ о уплати накнаде за ветеринарске услуге - рекли су у ресорном министарству.

Додају да накнада за штету насталу на пчелињим друштвима зависи од тржишне цијене кошнице и углавном се креће до 200 марака по кошници. Када је ријеч о штети коју пчелари имају усљед напада варое на пчелиња друштва, у министарству истичу да не надокнађују ту штету.

Приноси меда

Приноси багремовог и кестеновог меда на подручју Крајине ове године надмашили су очекивања пчелара, достигавши рекордних 50 килограма по кошници.

Предсједник Удружења произвођача меда "Нови Град" Милош Оџић рекао је да је први дио године за пчеларе са подручја Приједора и Новог Града био бољи него лани.

- Поједини пчелари су успјели да изврцају и до 100 килограма из једне кошнице - нагласио је Оџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана