Пчеле спремне за "зимски сан"

Д. Ј.
Пчеле спремне за "зимски сан"

СРБАЦ - Посљедње три године обиљежили су мразеви и лоши приноси меда, али ова година је све поправила и може се рећи да је била веома повољна за србачке пчеларе који су имали приносе и до 20 килограма по кошници, изјавио је предсједник удружења пчелара "Кошница" Србац Жељко Игњатић.

Он каже да су временски услови током прољећа били идеални, медили су багрем и липа тако да су имали добру пчеларску сезону, што потврђује и властитим примјером у фарми коју води са братом и која је једна од најмасовнијих у србачкој општини са 270 пчелињих друштава.

- Имам четири стационарна пчелињака и један сам од оних који је успио остварити принос од око 20 килограма, док брат сели своје кошнице и тај резултат је чак надмашио - рекао је Игњатић. Према његовим ријечима, иако је љето било сушно, пчеле су успјеле прикупити одређену количину хране за зиму, а остатак су им обезбиједили власници пчелињих друштава.

- Сезону смо привели крају и увелико смо у фази припреме пчела за зимски период. Завршили смо са прихраном и веома је важно да добро очистимо друштва од крпеља. Током зиме пребацићемо се у радионице и радити топљење старог воска, припрему сатних основа, чишћење прополиса и крпљење кошница које су оштећене како бисмо били спремни за нову сезону која креће од фебруара - каже Игњатић.

У удружењу "Кошница" тренутно има око 40 активних чланова који су редовни корисници новчаних подстицаја од општине Србац и ресорног министарства што им много помаже у раду. Ове године уручили су посебна признања за 18 најстаријих чланова удружења који имају изнад 70 година, док су њих седморица који су навршили 75. годину живота проглашени почасним члановима и ослобођени плаћања чланарине.

Један од њих је и дугогодишњи просвјетни радник Милош Љубојевић, који је одласком у пензију почео озбиљније да пчелари.

- Треба вољети пчеле, знати радити око њих и много учити. Мене је прво заразио мој пашанац Перо који ми је показао први пут како изгледа сат напуњен медом и са пчелама и тада сам се заљубио у тај посао. Рекао бих да је то страст и тога се тешко одрећи, а ја не успијевам готово 30 година - каже Љубојевић. Он каже да га радује што се све већи број младих укључује у пчеларење и постају чланови њиховог удружења.

- Мислим да би добро било да се оде у школе и дјеци презентује значај пчеле и меда по здравље. Ту би се требала укључити општина Србац како би помогла у набавци пчеларске опреме за ученике - каже Љубојевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана