Конобар из Фоче Павле Милановић у служби филмске диве Елизабете Тејлор

Srna
Конобар из Фоче Павле Милановић у служби филмске диве Елизабете Тејлор

ФОЧА - У успоменама Павла Милановића (83) са Тјентишта, некада најбољег конобара Југославије, посебно мјесто заузима Елизабет Тејлор, славна холивудска глумица коју је служио пуних 40 дана током снимања чувеног филма "Сутјеска" 1971. године.

Павле се присјећа да се није одвајао од Тејлорове.

Чувена филмска звијезда, прича њен тадашњи домаћин, одушевљавала се природним љепотама фочанског краја, док је њен супруг Ричард Бартон, у улози Јосипа Броза Тита, по врлетима Вучева, Маглића и Зеленгоре са партизанима тражио излаз из њемачког обруча.

Павле је имао срећу да га уочи почетка снимања филма директор Националног парка "Сутјеска" пошаље на такмичење угоститеља у Порторож одакле се вратио са златном медаљом, што је била најбоља препорука да га поставе за личног конобара славне гошће, која није глумила у филму, већ је дошла у пратњи свог ништа мање славног супруга.

"У Порторожу је било такмичење на нивоу Југославије из савременог угоститељства и трговине и ја сам освојио прво мјесто и златну медаљу. Када сам дошао овдје почело је снимање филма и одмах су ме поставили да служим Елизабету. Био сам 40 дана у вили с њом, имали смо хеликоптере на располагању - 'Хоћу на доручак у Дубровник', 'Хоћу у Сарајево', свуда... Када је пошла дала ми је напојницу - коверту пуну долара у толиком износу да сам од тог новца почео правити викендицу", прича Павле.

За 42 године, колико је радио у Националном парку "Сутјеска", Павле је служио многе познате личности, али конобарски задатак пратње Елизабет Тејлор посебно му је драг и представља врхунац његове каријере.

Дивио се љепоти холивудске глумице, а она се одушевљевала планинама и језерима Националног парка, које су заједно обилазили хеликоптером. Присјећа се да је пила много вискија - можда и због тога што је била у свађи са својим супругом, тако да су посебно одсјели, она у Титовој вили, а Ричард у хотелу "Сутјеска".

"Ни једном није отишла у хотел 'Сутјеску' горе гдје су били глумци и Ричард. Само сам ја био са њом 40 дана, ишли смо свуда, по планинама са хеликоптером. Дивила се љепоти природе, ишли смо на језера Горње и Доње Баре, на Пријевор, на Вучево, на Пашину пољану, све је то обишла. Говорила је да тога нема кугла земаљска. Добра је жена била, свака јој част. Она је дигла ауторитет Тјентишту када нас је посјетила, све је послије другачије било", истиче Павле.

Он је, уз спремачицу и двије жене које су бринуле о њеном изгледу, био једини мушкарац који је имао приступ вили у којој је Елизабет боравила. "Знала је и да се скине гола преда мном. Ту би били још преводилац, спремачица и двије цуре које су је чешљале и облачиле. Крај кревета су били тоник и лед, који сам јој сипао. Нема вајара на свијету који би извајао њено тијело, ма то је љепота кугле земаљске", препричава фочански конобар дружење са чувеном "Клеопатром".

Павле се сјећа да је највише вољела да једе месо на жару или стандардне шницле - натур, бечку, паришку, али уз свако јело обавезно и гатачки кајмак из мјешине, који су специјално за њу набављали на Чемерну.

"Цијенила ме је и вољела опасно, свиђао сам јој се, говорила је да сам добар. Задовољна је отишла, а и ја сам се жртвовао да буде задовољна", прича Павле.

Некада званично најбољи конобар од Вардара па до Триглава, мађионичар за коктеле, Павле Милановић прича да у бившој великој држави нико није могао да ради посао за који није био довољно стручан, па ни посао конобара.

"Данас се стидим кад негдје уђем у хотел како су обучени конобари, каква је послуга - то нема везе са угоститељством. Најважнија у угоститељству је чистоћа објекта, која треба да се држи на свјетском нивоу. Друго, конобари треба да су сви једнако обучени. Ми смо сви имали по два, три одијела, све нам је фирма куповала, као министри смо били. Кад дођеш пред госта - буди господин на свјетском нивоу. Није могао свако бити угоститељ, то не може ако није лијеп човјек. Не може", сматра Павле.

Милановић пензионерске дане проводи на Тјентишту уживајући у љепоти природе и сјећајући се неких љепших времена.

У деветој деценији живота здравље га добро служи. Како и не би, истиче, када је читав свој и радни и животни вијек провео у овом бисеру природе чијој љепоти се дивила и славна Елизабет Тејлор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана