Земљиште једина нада за фарму “Пађан” у Петровом Гају надомак Приједора

Јана Кезић
Земљиште једина нада за фарму “Пађан” у Петровом Гају надомак Приједора

БАЊАЛУКА - Док су се други играли, одлазили на љетовања и зимовања, ја сам косио траву, спремао машине за сезону и проводио дане у трактору да бих нешто остварио. Сада све то виси о концу јер смо остали без земљишта, а нисмо у стању да свакодневно купујемо сточну храну.

Овим ријечима разговор за “Глас Српске” започео је Данијел Пађан (21) који брине о фарми “Пађан” у Петровом Гају надомак Приједора којој пријети затварање ако ускоро не буде ријешен проблем недостатка земљишта за испашу. Овај вриједни младић каже да му ова ситуација тешко пада јер је у све уложио много труда и рада.

Сав терет суровог живота пао је на мала леђа Данијела који је са само 13 година остао без оца, па од тада вриједно помаже мајци Биљани.

- Од тада водим бригу о фарми која ми је једини извор прихода. Радим од јутра до мрака, а сваки дан устајем у пола пет. Због недостатка земљишта за испашу присиљен сам да угасим фарму од 50 грла. Већ седам година пишем молбе и захтјеве, али нико није нашао рјешење - рекао је Данијел додајући да га чак нико ни на разговор није позвао, док уредно измирује све обавезе према држави и општини. Ако не добије земљу, како каже, у мају ће морати затворити фарму, а то ће, наглашава, бити велики ударац за ову породицу јер воле свој посао и посвећени су му.

Испричао је да краве дневно дају између 300 и 400 литара млијека, а млијеко продају мљекари у Градачцу по цијени од 0,59 КМ.

- Земљишта немамо довољно. Куповали смо све житарице и на тоталном смо губитку. Уштеђевине што смо имали потрошили смо за набавку житарица јер сада иде сјетва - прича мајка Биљана. Објаснила је да би ситуацију тек нешто мало олакшало подизање откупне цијене млијека.

Општинска земља коју су некада Пађани обрађивали одузета им је и дата другој, већој фарми, прича Биљана, нагласивши да је она била једина жена, при томе самохрана мајка, која је аплицирала за земљу у Приједору.

- Обрађивали смо парцелу од 200 дунума, одузета нам је и дата фарми која има већи број грла. Имамо неке мање површине у свом власништву и под закупом, те 8,5 хектара од ресорног министарства. Укупно је то око 17 хектара, што је недовољно за производњу и опстанак наше фарме - казала је Биљана.

Објаснила је да ће, ако им неко не помогне, бити приморани да продају све јер нема, како каже, основа да диже кредит да би прехранила стоку.

Јесенас су, прича она, посијали мање зоби и пшенице, а остатак земљишта сачували су да посију кукуруз за силажу, јер зрно и концентрате купују.

Ова самохрана мајка и њен син истакли су да су све репроматеријале до сада успијевали набавити, али усљед великих поскупљења више нису у могућности да то финансирају.

- Кукуруз кошта 0,84 КМ по килограму, соја 1,40 КМ, док цијене зоби и јечма расту скоро свакодневно, а говеда седмично троше више од тону житарица - казали су они и додали да би пашњаци били спас за њихову фарму.

Радна снага

Биљана и Данијел Пађан кажу да велики проблем представља и радна снага. Све је теже, како кажу, пронаћи оне који желе радити на земљи, а дневнице нема испод 50 КМ. Ипак, Данијел са својим друштвом успијева завршити све послове на њивама.

- Посебно захваљујем својим другарима који ми често помажу на имању - рекао је Данијел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана