Пашић Кула напаја Горње Загановиће

С. М.
Пашић Кула напаја Горње Загановиће

РОГАТИЦА - Идеја стара више од 30 година да се из каптаже изворишта на Пашић Кули вишак издашне воде доведе у Рогатицу и поправи водоснабдијевање у неким приградским насељима, тек ових дана ушла је у реализацију.

Захваљујући договору, какав није могао да се постигне у више покушаја у периоду између Другог свјетског и посљедњег рата, кога је недавно  начелник Рогатице Милорад Јагодић постигао са житељима Пашић Куле, радници комуналног предузећа “Врела Сељани” започели су радове на ископу 800 метара дугог канала и постављање водоводних цијеви.

Како је истакао директор “Врела Сељани” Александар Вукојичић, овим захватом трајно ће бити ријешено снабдијевање водом постојећих 25 домаћинстава Пашић Куле и Горњих Загановића. Они су, како каже, и до сада имали водовод, али са малим количинама воде због чега су им чесме већим дијелом године, поготово у љетном периоду, биле суве.

- На овај начин, домаћинства ће имати довољно воде током цијеле године, а чесме на самом изворишту на Пашић Кули ће и даље нудити воду случајном или намјерном пролазнику на путу за Рогатицу - наглашава Вукојичић. Воду из изворишта на Пашић Кули до базена на брежуљку Бандијера допремаће потопна пумпа, а из базена ићи ће природним путем потрошачима у Горње Загановиће. Повратном цијеви воду ће добити домаћинства на Пашић Кули којима ће се, због дотрајалости старе мреже, урадити нова са прикључцима за свако домаћинство.

Инвеститор овог инфраструктурног пројекта је општина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана