Пашалић: Расте производња млијека у Српској

Srna
Пашалић: Расте производња млијека у Српској

ГРАДИШКА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас у Градишци да производња млијека у Српској у посљедње три године расте.


Пашалић је нагласио да се број произвођача смањује, али се повећава број грла на фармама.

"У прошлој години је откупљено око 120 милиона литара млијека, годину раније 117 милиона, а 2017. око 110 милиона литара. Имамо сигнале из мљекарске индустрије да и они планирају раст производње, што говори да имају стабилно тржиште", рекао је Пашалић, након отварања Савјетовања мљекара, у организацији Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Српске, а под покровитељством ресорног министарства.

Он је истакао да су оваква предавања важна јер је добро да све што се спозна у научно-истраживачком раду нађе пут до произвођача.

Пашалић је рекао да се нешто мање од половине укупног аграрног буџета издваја за мљекарство, те најавио да ће ове године бити издвојена додатна 2,2 милиона КМ за набавку јуница.

"Већ у априлу ће бити набављено 200 јуница за подручје Херцеговине, што радимо заједно са мљекаром `Пађени`. Концепт је такав да половину вриједности набавке јуница плаћају произвођачи, а половину Министарство и локалне заједнице", додао је Пашалић.

Он је нагласио да мљекарска производња захтијева цјелодневни ангажман фармера, због чега Министарство значајније подржава овај сектор и настоји да подстицаји буду редовни.

"Динамика исплате подстицаја никада није била боља. У посљедње три седмице су исплаћене три премије. То смо урадили јер слиједи прољећна сјетва и циљ је да произвођачи набаве све што је потребно. Измирили смо све обавезе из прошле године и сада хватамо поново динамику да сваког првог у мјесецу плаћамо премију, тако да ће 1. априла бити исплаћена јануарска за млијеко", истакао је Пашалић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске Владимир Усорац рекао је да мљекари на савјетовању имају прилику да чују предаваче из САД, Израела, Њемачке, Аустрије, Србије, Хрватске, Републике Српске и Федерације БиХ.

Усорац каже да је упитно колико ће моћи да се настави са повећањем производње млијека, будући да се смањује број произвођача и да недостаје радне снаге на фармама.

Усорац, који је члан Удружења пољопривредника БиХ, рекао је да ће ово удружење упутити апелацију Уставном суду БиХ због негативног одговора у вези са плавим дизелом од Управе за индиректно опорезивање БиХ.

"Апелација ће лако проћи јер су плави дизел добили сви који не користе нафту у превозу, али нам је сада проблем што не желимо додатно да подгријавамо политичку ситуацију у БиХ", навео је Усорац.

Отварању дводневног савјетовања мљакера Српске присуствовали су начелник Одјељења за привреду и пољопривреду града Градишка Бранко Стојнић, предсједник Удружења савеза узгајивача говеда Србије Сања Бугарски, предсједник Савеза удружења хрватских узгајивача холштајн говеда Бранко Колак, представник УСАИД-а Бил Мејс, представници фирми које сарађују са мљекарским сектором и бројни произвођачи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана