Парк у Градишци постао мегдан за окршај витезова

Милан Вујић
Парк у Градишци постао мегдан за окршај витезова

Градишка - Градски парк у Градишци јуче је врвио од раздраганих малишана, али и старијих грађана који су на неколико часова "отпутовали" у средњи вијек и уживали гледајући узбудљиве витешке борбе.

На стотине посјетилаца тамо је имало шта да види, од мачевања до гађања копљем и стријелом, а могли су да чују и занимљиве приче о прохујалим временима. Након тога ученици су се мачевали репликама мачева од пјене и стиропора, а неки од њих су учествовали и у школи хералдике, гдје су им представљени разни симболи и грбови.

Ријеч је о Првом витешком фестивалу у Српској који је, поводом Међународног дана музеја, организовао Завичајни музеј Градишка.

Одјевени у средњовјековну витешку одјећу и оклопе, вјежбе су изводили чланови Удружења "Бели орлови" из Београда.

Посебно одушевљење дјеце изазвале су борбе витезова у одорама Котроманића и Немањића, те гађање луком и стријелом. Члан Удружења "Бели орлови" Бојан Тасић рекао је да се ово удружење, између осталог, бави очувањем старих средњовјековних  вјештина мачевања и стреличарства, те  заната као што је ковачки, израдом оклопа и одјеће од коже, дрвета и метала. Да су дјеца најбоља публика, потврдио је и члан Стреличарског клуба РС Ранко Бујић, који је и први средњовјековни витез - стреличар у БиХ и члан витешког реда "Чувари копља светог Георгија".

- На овај начин подучавамо младе шта је историја и докле она сеже - рекао је Бујић који ускоро иде у Руму гдје ће бити проглашен и српским витезом. Занимљиво је да Бујић заједно са супругом наступа на средњовјековним ренесансним витешким фестивалима и такмичењима у Европи.

В.д. директора Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић истакао је да је у плану да Витешки фестивал у Градишци постане традиционални, регионални па чак и међународни фестивал и карактеристична манифестација.

- "Бели орлови" годинама израђују средњовјековно оружје и оклопе, те презентују витешке борбе широм Европе. Идеја је да Витешки фестивал обухвати и обиласке културног насљеђа општине Градишка и приказ старих заборављених заната и вјештина са ових простора - казао је Вујиновић.

Такмичења

Удружење "Бели орлови" имао око 40 активних чланова у Београду и још око 60 чланова у другима градовима Србије.

Неки од њих су у репрезентацији Србије у фул-контакт борбама у оклопима, учествују на такмичењима у Европи, а на недавно одржаном Свјетском првенству у Барселони дошли су до осмине финала такмичења у фул-контакт борбама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана