Парцеле у Градишци постале депоније и легла гмизаваца

Милан Вујић
Парцеле у Градишци постале депоније и легла гмизаваца

Градишка - Мјештани неколико градских и приградских насеља у Градишци незадовољни су одржавањем општинског грађевинског земљишта, чије парцеле све више личе на дивље депоније и које су постале станиште за штеточине и гмизавце.

Они упозоравају да општинске парцеле ријетко ко одржава, па због тога љети постају легла змија и пацова, а разни отпад угрожава животу средину.

Највеће ругло је земљиште у насељима Обрадовац, Сењак, Бок Јанковац, те у ужем центру града, а које нико не одржава.

- Несхватљиво је због чега непрегледне шикаре нико не уређује, па су претворене у дивље депоније и легло гмизаваца. То су општинске парцеле које би требало да послуже за примјер свим грађанима како треба бринути о зеленим површинама. Ово је страшно и за нас који пролазимо, а поготово за људе који живе у близини таквих парцела - истакао је Денис Шулић из Градишке.

Начелник Одјељења за урбанизам, грађење, комуналне и стамбене послове општине Градишка Слободан Видовић истакао је да је на парцелама код Крошње према Бок Јанковцу предвиђена изградња стамбено-пословних објеката, али се због беспарице то није успјело реализовати.

- То је дјело несавјесних грађана. Ми смо тај дио очистили, поставили рампу и закључали, али једино бисмо их могли сачувати  када бисмо те парцеле даноноћно чували. Постепено се тај простор насипа, равна и припрема за коначну намјену која је предвиђена регулационим планом, а то је стамбено-пословна зграда - рекао је Видовић.

Он појашњава да сви који желе на том мјесту легално да одложе грађевински отпад морају то да пријаве Комуналном предузећу (КП) "Градска чистоћа", од којих ће добити кључ. Општинске службе ће касније, додао је он, повремено уклањати отпад и чистити парцелу.

Видовић је навео да се парцеле одржавају колико се може, али највећи проблем представља недостатак механизације за те послове.

- На улазу у град има приватна парцела коју нико не одржава и признајем да је веома ружно путницима да виде онакво ругло. Због тако планирамо да овај дио уредимо и наспемо шљунак како би бар мало изгледало љепше - нагласио је Видовић.

Он је истакао да несавјесни грађани смеће углавном бацају под окриљем ноћи и викендом кад службе не раде.

У КП "Градска чистоћа" кажу да уређење запуштених парцела није у њиховој надлежности, већ одржавање паркова, те кошење траве и амброзије у појасу поред пута.

Парк

Један од свијетлих примјера јесте породица Иваштанин из Козинаца код Градишке, која је канале и општинске шикаре претворила у парк са цвијећем. Овај јединствени парк мами погледе пролазника и многи од њих остају у невјерици када чују да је то некада било запуштено земљиште пуно отпада.

- Било је право сметљиште и свако је бацао шта је имао од отпада. Чини ми се да је након што сам уредио ту запуштену парцелу многим мјештанима било криво јер нису имали више гдје да бацају смеће - рекао је Божо Иваштанин, угледни произвођач цвијећа.

Највеће ругло парцеле у насељима

Обрадовац

Сењак

Бок Јанковац

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана