Парастос за убијене Србе у западној Крајини

Срна
Foto: Срна

МРКОЊИЋ ГРАД- У Мркоњић Граду данас је служен парастос за Србе у западној Крајини убијене прије 28 година током агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса такозване Армије БиХ на 13 западнокрајишких општина у Републици Српској.

Парастосу које је служило локално свештенство присуствовали су предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, изасланик предсједника Републике Српске Немања Давидовић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић, министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић, те министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић.

Међу окупљеним у Мркоњић Граду су и вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Виктор Нуждић, директор Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ Зоран Тегелтија, делегација Трећег Република Српска пјешадијског пука, представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те начелник општине Драган Вођевић.

Након парастоса биће положени вијенци и цвијеће код Спомен-обиљежја масовне гробнице на Градском гробљу.

Вијенци и цвијеће биће положени и код централног споменика погинулим борцима Мркоњић Града у Одбрамбено-отаџбинском рату на Трг српске војске, након чега је предвиђено обраћање званичника.

Здружене снаге Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, потпомогнуте дејствима НАТО-а, у септембру и октобру 1995. године извршиле су агресију на 13 западнокрајишких општина и убиле 2.014 српских војника и цивила, са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, те опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Међу 2.014 убијених, њих 753 били су цивили, од којих 14 дјеце и 240 жена.

Хрватске и муслиманске снаге заузеле су тада општине Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупу на Уни и за собом оставиле пустош и масовне гробнице.

У Мркоњић Граду ексхумирано је 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Републике Српске. Међу ексхумиранима било је 10 жена.

У мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тијела.

Када је ријеч о разарању, само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета процијењена је на 680 милиона КМ.

Овај историјски догађај од републичког значаја биће обиљежен у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана