Парастос на Липи за страдале Србе из пет општина

Срна
Парастос на Липи за страдале Србе из пет општина

Брод - У оквиру манифестације "Дани Липе на Вучијаку" данас је у Цркви Светог Јована Владимира у мјесту Липа служен парастос и положени вијенци на спомен-обиљежје за страдале српске борце и цивиле са подручја Брода, Добоја, Дервенте, Вукосавља и Модриче у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Начелник општине Брод Илија Јовичић рекао је да је ово веома важан дан за све становнике овог подручја.


"Прије 24 године велики број бораца и цивила дао је своје животе за очување наше Републике Српске, а на Липи су вођене неке од најважнијих борби", нагласио је Јовичић.

Будући да се мјесто Липа налази на додирној тачки општина Брод, Модрича, Дервента, Добој и Вукосавље, протеклих година ова манифестација организован је у сарадњи тих општина, а договорено да од сада сваке године друга општина буде домаћин.

За првог домаћина изабрана је општина Брод, која је била организатор и покровитељ манифестације у сарадњи са општинском Борачком организацијом.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић рекао је да је Борачка организација Брод ове године имала велику част да буде домаћин и организатор овог важног догађаја који има велики значај за српски народ.

Ове године из правца Брода двије групе грађана упутиле су се према Липи путем марша егзодуса. Прва група од око 300 грађана прешла је марш "Путевима првог егзодуса Срба у БиХ" у дужини од 10 километара, а у другој групи 40 маратонаца и бициклиста су учествовали у маратону дугом 27 километара.

Након службеног дијела програма, организатор је припремио ручак за више од 500 грађана и гостију из других општина.

Осим домаћина, манифестацији су присуствовали и представници околних општина, општинских борачких организација, те великог броја удружења грађана.

Дводневна манифестација "Дани Липе на Вучијаку" започела је јуче служењем парастоса код спомен-обиљежја у Подновљу и паљењем традиционалне "Вучијачке ватре".

У оквиру манифестације одржан је културно-умјетнички програм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана