Парадајз јабучар и боранија рога на листи ризнице укуса из Требиња

Анита Јанковић-Речевић
Парадајз јабучар и боранија рога на листи ризнице укуса из Требиња

Требиње - Двије аутохтоне биљке које успијевају на подручју Требиња, парадајз јабучар и боранија рога, недавно су увршћене на свјетску листу ризнице укуса као производи високог квалитета и јединствених арома.

Ризница укуса је свјетски каталог у којем мјесто проналазе локални прехрамбени производи изузетног квалитета, сорте воћа и поврћа за које се сматра да изумиру или изузетни производи чија се производња задржала у кућној радиности, далеко од комерцијализације.

- То су јединствене сорте које су преживјеле упркос новим врстама које дају количину, али не и квалитет - појаснила је Гордана Радовановић из организације „Slow Food“ Требиње, Херцеговина, која је огранак међународне организације „Slow Food International“.  

Она је истакла да је мјесто у ризници укуса пронашло 16 производа из БиХ, од чега чак осам са подручја Требиња и источне Херцеговине.

- Осим бораније и парадајза, ту су још сир и кајмак из мијеха, херцеговачки мед, грах пољак, поповски кукуруз „стоданац“ и херцеговачке суве смокве - навела је Радовановићева.

Према њеним ријечима, источна Херцеговина обилује бројним другим аутентичним сортама, производима и јелима које би у будућности „Slow Food“ могао признати.

- То су поповски сланутак, стара лећа и боб, домаћа локална праса, али и стара сорта црвеног и бијелог лука из Поповог поља. Такође, у Поповом пољу расте сорта дивљих горких и слатких бадема чији је укус много бољи од било којег бадема на нашем тржишту - истакла је Радовановићева и најавила да ће се у каталогу ризнице укуса ускоро наћи и риба гаовица, која обитава у подземним јамама ријеке Требишњице у Поповом пољу.

Додала је да богат биодиверзитет квалитетних прехрамбених производа ствара шансу источној Херцеговини да се брендира као „Slow Food Travel“ туристичка дестинација.

- То је нови пројекат „Slow Food Internationalа“, чији је циљ  брендирање изузетно квалитетних еногастрономских регија како би мали произвођачи јединствених локалних производа лакше дошли до туриста. Планирамо да будемо обухваћени тим пројектом - рекла је Радовановићева.

Истакла је да је Италија промоцијом аутохтоних производа очувала село јер су производњу спојили са туризмом.

- И источна Херцеговина може остварити такву причу јер је у туризму најважније имати нешто што нико други нема - рекла је Радовановићева.

Многе аутохтоне сорте којима обилује источна Херцеговина туристи могу пронаћи на требињској пијаци, међу којима и боранију рогу коју производи Требињка Олга Видачић.

Она каже да је сјеме ове махунарке добила у „насљедство“ од свекрве, којој је ову стару биљку оставио отац.

- Сјеме се на нашем имању провлачи дуже од сто година. Сваке године засијем мању парцелу за своје потребе, а оно што претекне продам на требињској пијаци. Ова сорта има изузетну арому и храњиву вриједност и одлична је у чорбама и салатама - рекла је Видачићева.

У требињском Ресору за пружање стручних услуга Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да свестрано подржавају све пројекте у овој области.

- Значај оваквих пројеката је огроман за Српску, нарочито за Требиње, гдје људи махом живе од туризма и пољопривреде. Пољопривредницима помажемо савјетима и стручним услугама путем семинара, писаних материјала, али и личних посјета. Произвођачима смо непрестано на услузи - истакли су у овом ресору.

Апликација

Гордана Радовановић каже да произвођачи јединствених сорти своје производе могу промовисати путем „Slow Food Planet“ апликације за мобилне телефоне, која за циљну групу има стране туристе.

- Апликација је урађена у склопу „ЕССЕДРА два“ пројекта и међу ријетким смо регијама у свијету за које је „Slow Food International “ урадио ту апликацију. Они имају велику жељу да скрену пажњу Европе и свијета на туристичке потенцијале руралног, односно еногастрономског туризма у БиХ - рекла је Радовановићева и додала да апликација пружа информације о произвођачима и ресторанима који нуде локална јела справљена на бази локалних намирница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана