Пантић: У Европу треба ићи, кад Европа дође себи

Срна
Пантић: У Европу треба ићи, кад Европа дође себи

ЗВОРНИК - У Зворнику је вечерас промовисана књига афоризама "Ситно самљевено" аутора Милана Пантића из овог града.

Књига је издање зворничког Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" и Библиотеке "17. септембар" из Малог Зворника.

Пантић је, представљајући своју књигу, рекао да су његове мисли претворене у афоризме одраз времена у коме живи и ради.

"Нисам склон томе да афоризам буде успјешна игра ријечи, мора имати поруку и циљ, а циљ је да друштво у којем живимо буде квалитетније, моралније, поштеније и да га као такво предамо својој дјеци, млађим нараштајима у наслеђе", рекао је Пантић.

Истичући да његови афоризми настају у тренутку размишљања о некој искривљеној друштвеној слици, Пантић је рекао да се дешава да напише неколико афоризама у току дана.

"Инспиришу ме свакодневна друштвена гибања која се могу окарактерисати као неправда, али није ми циљ да то исправљам, него да укажем на неке појаве посматране `са друге животне стране` из које се примјећују девијације у моралном и материјалном смислу појединца или групе", рекао је Пантић.

Он је нагласио да активно пише и објављује афоризме у неким дневним листовима и порталима и подсјетио да је раније објавио књугу афоризама "Знам за јадац".

"На стварање књиге афоризама `Ситно самљевено` имала је утицаја и пандемија вируса корона која је оставила довољно простора за размишљању о много чему, јер је било ограничено дружење, путовање, једноставно, корона је створила довољно времена за размишљање о неким појавама које не примјећујемо у свакодневим животним обавезама", рекао је Пантић.

Пантић је навео и неколико афоризама као што су - "У Европу треба ићи, кад Европа дође себи", "Колона испред шалтера тражи да се заведе ред са друге стране", "Епидемиолошке мјере су затвориле кафане, сад су туче у кругу породице", "Аутор ми је поклонио књигу. Посвету сам прочитао"...

Рецензент Милан Куриџа написао је да је у књизи Пантић рекао оно што би свако знао рећи да се сјетио, уз више "дриблинга духа" на малом простору и то смјестио у интересантну књигу.

"Да сатиричар прави државу, тешко да би је направио, али да зна каква не треба бити, то је сигурно", навео је Куриџа и поткрепљује Пантићевим афоризмом – "Кад се затворе све границе, схватићемо да је непријатељ овдје".

Рецензент Жељко Марковић сматра да Пантић црпи теме из свакодневице, примјећује животне парадоксе, јунаци његових афоризама сви смо ми.

"Уроњен је у нашу ишчашену стварност и на површину избације `ситно самљевене` производе који задовољавају све читалачке апетите", написао је Марковић.

О књизи су говорили предсједник Српског просвјетног и клтурног друштва "Просвјета" Раде Перић и афористичар Станислав Томић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана