Пандемија није успорила инвестиције у Српцу

Анита Јанковић Речевић
Пандемија није успорила инвестиције у Српцу

СРБАЦ - Иако је пандемија вируса корона зауставила привредне и друштвене активности и испразнила општинску касу у Српцу, у овој локалној заједници су одлучни да покушају реализовати све планиране инфраструктурне пројекте у износу од 4,2 милиона КМ.

Разлог за оптимизам виде у донацијама републичких институција и међународних фондова уз чију помоћ су већ окончали половину од најављених 13 пројеката за ову годину.

Један од њих је асфалтирање локалних путева и улица у дужини од 3,2 километра. Радови су недавно приведени крају, а коштали су око 410.000 КМ, од чега је највећи дио средстава обезбиједила Влада РС.

- Нови асфалт положен је на путу у Срђевићима, на локацији Нуждића обала, а завршена је и реконструкција дионице пута од Доњих Срђевића до Ћукала. Мјештани ових села су веома задовољни овим радовима јер смо квалитетним путем повезали југоисточни и југозападни дио општине - рекао је начелник Српца Млађан Драгосављевић.

Он додаје да је реконструисан и дио пута у Гламочанима, а саниране су и градске улице Васе Пелагића и Змај Јовина које су биле међу ријеткима у Српцу са макадамским путем.

Међу најављеним пројектима је и санација објеката Основне школе “Јован Јовановић Змај” за шта је Министарство просвјете и културе издвојило 76.000 КМ.

Директор школе Славко Драгосављевић каже да је започело асфалтирање паркинга код централне школе у Српцу, а затим слиједи реконструкција крова на школи у Ножичком и набавка 240 столица и 105 клупа.

- Кренули смо значајније у обнову подручних школа. У посљедњих годину дана смо асфалтирали школско игралиште у Кобашу, санирали кров на школи у Повеличу и реконструисали потпорни зид код школе у Каоцима која је била угрожена због поплава, а уз то смо обновили школски инвентар. Планирамо радове и на школи у Новој Веси. Све то чинимо уз помоћ Владе РС и других донатора - рекао је он.

У фази реализације је још неколико пројеката у Српцу, попут санације трибина игралишта за мале спортове код средњошколског центра, реконструкције водоводне мреже у центру града, изградње друштвеног дома у Разбоју Љевчанском и додјеле 92 пластеника са додатном опремом за младе и жене.

Предсједник грађевинског одбора за изградњу дома у Разбоју Љевчанском Јордан Куваља каже да је у овај објекат до сада уложено више од 200.000 КМ, од чега је 146.000 КМ обезбиједила Влада Србије уз посредство Владе РС.

- Дом је већ стављен под кров и очекујемо завршетак радова до краја године. Највише му се радују чланови фолклорног ансамбла Лијевче из нашег села који не могу дочекати да посао приведемо крају па се често окупе у дому, а неријетко поведу и коло, припремајући се за будуће наступе - истакао је Куваља.

Завршетку реконструкције трибина на градском стадиону радује се прослављени србачки спортиста Бранко Граховац који је члан организационог одбора за припрему градског турнира у малом фудбалу у Српцу чија традиција датира више деценија.

- Трибине се увелико сређују а први пут у својој историји добиће и сједишта. Биће ово истински бисер нашег града који ће унаприједити развој спорта и одајем признање начелнику општине Млађану Драгосављевићу што је пронашао начин да реализује инвестицију у овим тешким тренуцима - рекао је Граховац.

Планом капиталних инвестиција су обухваћени и санација јавне расвјете на градским улицама, реконструкција пута Студене воде у Кобашу, набавка додатних пластеника путем ИРБ пројекта, наставак реконструкције врбаско-савског насипа и завршетак реконструкције Центра средњих школа “Петар Кочић”.

Успоривач брзине

У склопу Плана капиталних инвестиција изграђен је и успоривач брзине код Центра средњих школа а сличан успоривач прошле године је постављен и код вртића “Наша радост”. Партнер у реализацији овог пројекта била је Агенција за безбједност саобраћаја РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана