Пандемија није украла радост Божића

Љиљана Алексић
Пандемија није украла радост Божића

БАЊАЛУКА, БИЈЕЉИНА - Страх због непредвидиве болести увукао се у многе људе, али вјерници треба да се радују Божићу упркос лошим околностима и одбаце све што је негативно, прихвате позитивно, уклоне зло и чине добро, поручено је са свечаних миса католичким вјерницима који су у петак у кругу породице прославили дан рођења Исуса Христа.

Пандемија вируса корона утицала је и на прославу најрадоснијег хришћанског празника, па су тако на Бадње вече мисе поноћке у неким црквама служене у 20 часова умјесто у поноћ, а католички вјерници нису пружали руку једни другима, што је иначе обред назван “рука помирења”.

Надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић, који је у петак у катедрали Срца Исусова у Сарајеву служио божићну мису, пожелио је да сви католици истински проживе радост Божића, те позвао људе да буду ближи једни другима како би мијењали свијет.

Он је у проповиједи навео да се савремени човјек удаљио од Бога и од самог себе, поручивши да је управо Божић прилика да се људи преиспитају, посебно у вријеме пандемије вируса корона, која је унијела страх.

- Божић је прилика да препознамо шта је Бог за нас учинио. Обновио је наше достојанство. Божић је дивна прилика да се преиспитамо - рекао је кардинал Пуљић.

Вјерници католичке вјероисповијести, поштујући епидемиолошке мјере, окупили су се на свечаној миси у катедрали Светог Бонавентуре у Бањалуци коју је предводио бискуп бањалучки Фрањо Комарица.

Комарица је захвалио вјерницима који су успјели доћи позивајући их да заједнички моле Божју заштиту за оне који нису у прилици да дођу, осамљене, болесне, слабе и умируће.

Жупник цркве Светог Анте Падованског у Прњавору Владо Лукенда пожелио је да Божић буде дан унутрашње радости, мира и љубави у години када се празник Исусовог рођења слави у околностима пандемије.

- Много тога нам је овог Божића ускраћено, нема масовних окупљања, руковања, грљења, што је тужна страна празника, али постоји и унутрашње доживљавање Божића, због чега су многи вјерници обавили чин исповиједи и очистили своју душу - нагласио је прњаворски жупник.

И католички вјерници у Бијељини су са радошћу дочекали празник. У цркви Пречистог срца Маријина на Бадње вече служена је миса поноћка, а на Божић јутарња миса.

- Ове године у цркви је било мање вјерника него иначе због пандемије и придржавања епидемиолошких мјера. Битно је да у срцу има радости. Желим свим вјерницима, али и људима добре воље сретан и благословен Божић, да Исус који се родио за нас донесе мир и радост, оптимизам и наду у ова тмурна времена - рекао је жупник Андреј Лукановић.

Вјерници су након миса празник прославили у домовима са породицом и нешто скромнијом трпезом.

- Некада се више припремало, а сада мало скромније у складу са ситуацијом. На столу је шунка, печена ћурка, колачи и друга јела. Ипак порука је иста. Треба бити човјек, треба човјеку помоћи. Зато се родио Исус да би нам откупио гријехе - каже Семберац Зденко Бабић.

Божић је празник радости и за дјецу, а десетогодишња Андреа Абел радо долази у цркву.

- За мене је Божић јако лијеп дан и радо присуствујем мисама, али данас је посебно и радујем се рођењу Исуса - рекла је она.

Римокатолички вјерници из средњег Подриња, односно католичке Жупе Сребреница - Зворник, дочекали су Божић по грегоријанском календару присуством миси у цркви у Зворнику. Жупник Фрањо Нинић рекао је да се због малог броја вјерника божићна миса за ову жупу наизмјенично одржава у Зворнику и Сребреници и ове године је на ред дошао Зворник.

- Ове године због епидемиолошких мјера миса је одржана раније, у 20 часова, умјесто у поноћ - рекао је Нинић.

Ко има здравље, има и наду

Свештеник Свештеничког дома Сарајево Мирослав Агостини у петак у Палама, гдје је у католичкој цркви Светог Јосипа Радника служена божићна миса за вјернике који су дочекали Божић према грегоријанском календару, нагласио да је Божић унутрашњи празник душе, који плијени поруком опраштања старих свађа и сукоба.

- Божић је празник који шаље поруку нове наде и будућности. Ко има здравље, има и наду. А ко изгуби наду, нема више ништа - поручио је Агостини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана