Панчићевом омориком послали поруку мира

Р. Ђ.
Панчићевом омориком послали поруку мира

Фоча - Симболичним постављањем путоказа и садњом Панчићевих оморика јуче је у Националном парку "Сутјеска" на Тјентишту обиљежен 22. април - Свјетски дан планете Земље.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић је рекла да је овогодишњи мото манифестације "Нека се дешавају крупне ствари - засадимо 7,8 милијарди стабала на планети Земљи - шта чекамо, почнимо одмах".

- Видите да смо ми већ почели и засадили Панчићеву оморику у овом јединственом амбијенту и једном од најљепших и највећих паркова на простору бивше Југославије - рекла је Голићева и додала да је Панчићева оморика симбол мира.

Амбасадор САД у БиХ Морин Кормак је истакла да је Сутјеска један од најљепших националних паркова у БиХ и додала да је очарана јединственом природом и културно-историјским вриједностима овог краја.

У оквиру обиљежавања Свјетског дана планете Земље у НП "Сутјеска" под покровитељством америчке амбасаде студенти шумарских факултета из Сарајева и Источног Сарајева и волонтери организације "Виа Динарика" маркирали су стазе на подручју парка и засадили 88 садница.

Доктор Раде Дујаковић заједно са ученицима Основне школе "Петар Петровић Његош" из Бањалуке био је дио обиљежавања Дана планете Земље на Тјентишту. Ђаци су тако учествовали у школи у природи, а имали су прилику да се друже са ученицима и волонтерима из цијелог свијета.

Била је то прилика за промоцију књиге поезије десетогодишње Дорис Дујаковић "Моји снови: На Земљи мир на небу свемир", која се кроз поезију дотакла еколошких тема, као и тема мира у свијету и љубави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана