Паљанин Милош Лазаревић за шаховском таблом проводио дане и ноћи

Сретен Митровић
Паљанин Милош Лазаревић за шаховском таблом проводио дане и ноћи

Рогатица - Иако гази десету деценију, Паљанин Милош Лазаревић још за своју душу и на изазов пријатеља игра шах и побјеђује и знатно млађе играче.

Доказао је то и на недавно одржаном Меморијалном шаховском турниру “Ратомир - Рато Бркић” у Рогатици, гдје је освојио 17. мјесто у конкуренцији 26 шахиста овог дијела Републике Српске.

Колики је то успјех и какав је он шахиста показује податак да је освојио четири поена, док је првак на овом турниру фиде мајстор Владимир Билић из Вишеграда освојио 7,5, а други фиде мајстор Лазар Ставњак из Чајнича шест поена. 

- Шах је спорт којем сам у животу посветио највећи дио свог слободног времена. Још као дијете имао сам прилику да гледам како други, старији од мене, играју ову игру и ја сам врло брзо почео сједати за шаховску таблу. У почетку сам играо са вршњацима, а онда и са знатно старијим шахистима и ево све до сада - прича старина Милош, пензионер који је као правник пензију стекао у Пословној јединици ПИО на Палама.

Некада је, каже, одгађао важне послове да би задовољио страст према шаху.

- Неријетко је то ишло и науштрб властитог џепа, али ја сам тиме јачао живце и задовољавао душу. За шаховском таблом проводио сам дане и ноћи, побјеђивао старије и млађе шахисте - прича Лазаревић.

Када је стекао титулу мајсторски кандидат Милош се не сјећа. Било је то давно, у оном времену кад је шах био врло популаран и имао бројне присталице. Отуда и чињеница да је, како рече, мало мјеста и такмичења гдје није играо, побјеђивао и губио.

- У Рогатици је одржан 36. меморијални турнир, а ја сам на њему учествовао најмање 15 пута - рекао је Лазаревић.

Милош памти доста својих наступа на различитим такмичењима. Ипак, издваја учешће на међународном Фестивалу шаха у Врњачкој Бањи 1966., на којем је успјешно бранио боје БиХ и свог матичног клуба Романија са Пала.

- То су за мене незаборавне партије и увијек су биле подстрек за даље играње и усавршавање. Због тога жалим ововременске генерације које због мобилних телефона, наводно паметних, телевизије и интернета све мање играју шах. То је велика штета јер шах развија интелект, а ова модерна средства га спутавају - истакао је дјед Милош.

 

Фудбал

Милош Лазаревић се у младости бавио и другим спортовима, посебно фудбалом. И ту је имао доста успјеха играјући за паљанску Романију, али шах је био и остао прва љубав и њему је посвећивао највише слободног времена.

- Предност шаха над многим другим спортовима је у томе што се може играти у свако доба дана и ноћи и у било којим условима. Довољне су једна шаховска гарнитура, двије столице и једна штокрла и ето ринга. На њему сам увијек био спреман, макар унапријед знао да је противник бољи и да ћу бити матиран - рекао је овај заљубљеник у шах.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана