Палили коров па запалили камион, репроматеријал и помоћне објекте

Срна
Foto: Ватрогасци Приједор - "Фејсбук"

ПРИЈЕДОР- На подручју Приједора, Новог Града, Оштре Лука и Крупе на Уни током викенда је избило девет пожара усљед паљења корова и ниског растиња, у којима није било повријеђених, али је проузрокована већа материјална штета, саопштено је данас из Полицијске управе Приједор.

Пожар се у Гаћанима код Приједора, приликом паљења биљног отпада, проширио на приватно предузеће и захватио репроматеријал и теретно возило, чиме је почињено кривично дјело паљевина.

У Новом Граду је приликом паљења ниског растиња пожар захватио помоћне објекте приватног власништва, док је у шест пријављених случајева на подручју Новог Града, Оштре Лука и Крупе на Уни пожар захватио шумске парцеле.
Из Полицијске управе Приједор апеловали су на грађане да спаљивање корова и другог горивог материјала обављају само за вријеме повољних временских услова и на површинама које могу контролисати.

Бањалучка полиција ухапсила је лице чији су иницијали Б.К. јер је пијано палило коров и ниско растиње, али се ватра проширила.

Ухапшени је починио кривично дјело изазовање опште опасности јуче када је палио коров и ниско растиње, а ватра се проширила на помоћни објекат и воћњак различитих власника, те пријетила да захвати викендицу.

Код Б.К. је утврђено 1,66 промила алкохола у крви.

Пожар је локализовала Ватрогасна бригада Бањалука, а о догађају је обавијештен дежурни тужилац бањалучког

Окружног јавног тужилаштва, саопштено је из полицијске управе у овом граду.

Током викенда на подручју ове управе евидентирана су 32 пожара суве траве и ниског растиња, букове шуме и борића, а који су се проширили и захватили помоћне објекте и воћњаке, при чему је причињена штета.

Из Полицијске управе Бањалука позвали су грађане да приликом обављања прољећних радова на уређењу имања, спаљивање корова и другог горивог материјала обављају само за вријеме повољних временских услова и на површинама које могу контролисати.

Из Полицијске управе упозорили су да су лица која пале ватру на отвореном обавезна ватру држати под надзором, те угасити остатке несагорених материја како би било спријечено евентуално разношење и неконтролисано горење и пожар, а посебно у близини шумских комплекса и засада.

У саопштењу се напомиње да је Законом о заштити од пожара, као једна од обавезних мјера заштите пожара, забрањено паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре, јер им у супротном слиједи новчана казна од 100 до 1.000 КМ.

-Полиција ће и у наредном периоду предузимати законом прописане мјере против лица која су изазвала пожар и тиме угрозила животе и здравље људи, те причинила материјалну штету - наводи се у саопштењу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана