Пали снопови вриједни 66,7 милиона КМ

Анита Јанковић-Речевић
Пали снопови вриједни 66,7 милиона КМ

Бањалука - Принос пшенице од пет тона по хектару, којим се може похвалити већина ратара у РС, премашио је вишегодишњи род, а вриједност пожњевеног хљебног жита је око 66,7 милиона марака.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да су пожњевене количине премашиле очекивања те да пољопривредници могу бити задовољни.

- У јесењој сјетви прошле године пшеница је била засијана на око 43.550 хектара, а очекивала се производња од око 187.226 тона. Послије завршетка жетве видимо да је пожњевено 221.356 тона што је знатно више од онога што смо процијенили - рекли су у Министарству.

Додали су да је значајан број произвођача остварио приносе и преко шест тона по хектару.

- Пшеница је била родна нарочито на подручју Бијељине, Шамца, Модриче и Козарске Дубице, па тако велики робни произвођачи биљеже приносе између седам и девет тона по хектару - навели су у министарству.

Очекују да млинско-пекарска индустрија откупити око 40.000 тона, што је за око 10.000 тона мање него прошле године.

- Тренутна цијена пшенице коју нуде откупљивачи у Српској је од 30 до 32 фенинга по килограму зависно од квалитета - рекли су у министарству.

Додали су да су подстицајне мјере за произвођаче хљебног жита у РС међу најбољима у региону. 

- Износ подстицаја је 500 КМ по хектару, што је више чак и у односу на Хрватску која је чланица ЕУ и која ратарима даје 185 евра - рекли су у Министарству и истакли да је у РС износ подстицаја готово осам пута већи него у Србији.

Директор предузећа "Јелена" из Козарске Дубице Марко Влајсевић каже да су приноси на пољима ове фирме били далеко изнад просјека, достигавши до осам и по тона по хектару.

- Засијали смо 55 хектара сјеменске и 95 хектара меркантилне пшенице и врло смо задовољни приносима, а квалитет је осредњи - рекао је Влајсевић.

Он је додао да се за добар род и квалитет мора уложити много новца. 

- Разлог већих приноса су новије сорте, попут граиндора. Обавезно је и ђубрење током јесени, а потребне су и двије прехране на прољеће. Иако се у производњу уложи много, пшеница све "врати" и уз подстицаје од министарства то је поприлично уносан посао - каже Влајсевић и додаје да ће његова фирма откупити око 3.000 тона пшенице по цијени од 30 фенинга за килограм за прераду у сопственом млину, али и за извоз у Турску.

Подстицаји

У Министарству пољопривреде појашњавају да су се за исплату подстицаја за јесењу сјетву пшенице 2016/17. године пријавила 1.753 пољопривредника.

- Право на подстицаје остварило је њих 1.662, у укупном износу од 2,13 милиона КМ - рекли су у Министарству и додали да паоре ове године сљедује и 200 КМ подстица по хектару засијане пшенице. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана