Пале: Зауставити градњу мини-хидроелектране на ријечи Прачи

Срна
Пале: Зауставити градњу мини-хидроелектране на ријечи Прачи

ПАЛЕ - Скупштина општине Пале усвојила је данас закључак у којем одборници дају пуну подршку да се заустави изградња мини-хидроелектране "Кадино врело" на ријечи Прачи.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима након сједнице да је добио овлаштења да преиспита поступак издавања одобрења за грађење, како би на најбољи могући начин нашли одговарајуће рјешење.

"У наредних 30 дана на посебној или редовној сједници биће достављене информације о предузетим активностима када је ријеч о насталој ситуацији у вези са изградњом мини-хидроелектране. Такође, расправљаћемо и анализирати и друге потенцијалне хидроелектране које могу бити на територији Пала", навео је Југовић.

Он је напоменуо да Скупштина општине не може поништити грађевинску дозволе и да је за одобрење градње надлежно Одјељење за урбанизам, просторно уређење и стамбено-комуналне послове, односно извршна власт.

Југовић је поручио да ће грађевинска дозвола бити поништена на начин који буде најмјеродавнији и најкоректнији, те нагласио да је најбитнија заштита природних богатстава.

Што се тиче других локација за изградњу мини-хидроцентрала на подручју Пала, Југовић је рекао да за одређене објекте одобрење издаје ресорно министарство.

Предсједник Скупштине општине Пале Синиша Ласица навео је да су све дозволе за изградњу мини-хидроцентрале на ријечи Прача издате раније власнику фирме са сједиштем у Београду, а да је подизвођач радова предузеће са Пала.

Он је напоменуо да су Скупштини достављени потписи више од 4.000 становника који су против изградње мини-хидроцентрале. Шеф Клуба одборника СНСД-а Дамјан Шкипина рекао је да се очекује да ће у наредних 15 до мјесец дана бити заказана посебна сједница на којој ће добити детаљније информације и бити упознати о свим аспектима када је ријеч о изградњи мини хидроелектране Праче, као и изградњи других мини хидроелектарна на подручју општине Пале.

Шкипина је навео да ће покренути иницијативу за измјену закона када је у питању субвенција мини хидроцентрала, јер то није само проблем Пала него и цијеле Републике Српске и БиХ.

"Наше мишљење је да, ако не буде те субвенције од Владе, да неће бити толика заинтересованост за изгрдању мини хидроцентрала и да ће на тај начин, већим дијелом ријешити тај проблем", мишљења је Шкипина.

Шеф Клуба одборника ПДП-а Игор Тошић рекао је да заједно са клубом СДС-а подржава стопирање градње мини хидроелектране, те да очекују да ће начелник поништи грађевинску дозволу.

"Треба да се преиспита ситуација колико је планирано још хидроцентрала да се гради на територији општине Пале и на којим ријекама. Ми на Скупштини треба да зауставимо градњу свих, а ако то није у интересу, онда угрожавамо изворишта, природна богатства“, истакао је Тошић.

Он је додао да је у плану изградња још једне мини хидроцентрале на ријеци Бистрици на локалитету Радоњићи. Представник Одбора Мјесне заједнице Подграб за заштиту ријеке Прача Новица Короман рекао је да треба трајно спријечити изградњу мини хидроелектране у Врхпрачи, као и на осталим дијеловима водотока ријеке Праче.

"Треба пронаћи прави механизам како то урадити. Не желимо да предлажемо начин на који ће се то урадити јер зато постоји извршна власт“, навео је Короман.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана