Пале: Одржана светосавска приредба

Срна
Пале: Одржана светосавска приредба

Пале - Ученици Основне школе "Пале" вечерас су у Културном центру одржали музичко-сценску приредбу у част првог српског архиепископа и српског светитеља Светог Саве.

Светосавска приредба организована је у сарадњи са Општинским одбором Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" и Црквеном општином паљанском.


Предсједник Општинског одбора "Просвјете" Александра Срдановић подсјетила је да се Светосавска приредба одржава већ 18 година, а да у посљедње двије године у њеној организацији учествује и подмладак "Просвјете".

Срдановићева, која је и вјероучитељ, навела је да се прича о Светом Сави увијек може причати изнова, а да се никад не исприча, због чега је свеобухватна личност Савина за дјецу увијек инспирација и неко на кога могу да се угледају.

"Ове приредбе много значе, не само у смислу духовности, него се дјеца и кроз текстове о Светом Сави сусрећу и са свим оним што ми можда и не знамо - да Свети Сава није био само први српски архиепископ, већ и књижевник, државник, неко ко се борио за просвјету, културу...", додала је она.

Она је подсјетила да је Свети Сава најзаслужнији за ширење православља међу Србима, али и српског писма, те истакла да треба очувати духовно и национално биће, јер је то јединство светосавља које кроз православље узноси човјека до Бога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана