Палачинкијада подно маглића и зеленгоре привукла бројне госте

Срна
Палачинкијада подно маглића и зеленгоре привукла бројне госте

Фоча - Више стотина посјетилаца Националног парка "Сутјеска" уживало је данас у дегустацији палачинака на првој "Палачинкијади", која је приређена на базену спортско-рекреативног центра на Тјентишту.

Домаћин манифестације, али и угоститељи из Фоче бесплатно су за купаче на базену подно Маглића и Зеленгоре припремали палачинке разних боја и укуса, чему су се највише обрадовала дјеца.

Посебно су их привукли плави и рози палачинци, које је припремао шеф кухиње у фочанској Кафе-пицерији "Александрија" Сањин Њуховић.

"Доста је дјеце, па да их мало обрадујемо. У смјесу додајемо природне боје за колаче. Филујемо их орахом, кексом, бананом, малином, кремом, плазмом, нутелом, правимо разне миксеве", испричао је Њуховић.

Вјекослав Кујунџић из угоститељског објекта "Карпе дием" каже да има и оних који траже класичне палачинке, само са шећером.

"То су они старински, сељачки палачинци, а имамо наравно и читаву палету разних укуса", додао је Кујунџић.

Међу посјетиоцима "Палачинкијаде" је и Московљанин Вјечеслав Лебов, који годишњи одмор проводи у Националном парку "Сутјеска". "Природа је прелијепа, а и палачинци", каже Лебов.

Милена Говедарица, која је стигла из Гацка заједно са двије кћерке, истиче да је на Сутјесци лијепо, те да је из данашње понуде одабрача палачинке са воћним миксом.

Директор Националног парка "Сутјеска" Дејан Павловић каже да је из године у годину све више и домаћих и страних туриста, те да су сви смјештајни капацитети тренутно попуњени.

"У односу на прошлу, ове године биљежимо пораст броја гостију од 15 одсто. жПалачникијадуж смо организовали с циљем промоције спортских терена, прије свега, нашег базена који је 1984. године, када је отворен, био највећи базен у Европи", рекао је Павловић.

Он је навео да спортско-рекреативни центар на Тјентишту посједује терене за велики и мали фудбал, кошарку, одбојку, те да пружа идеалне услове за рекреацију и организовање спортских игара, али и за припреме професионалних спортиста.

У Национални парк "Сутјеска" туристи стижу са свих континената. Ових дана на Тјентишту су боравиле групе туриста из Израела, Чешке, Словачке и Дубаија, а данас су се могли срести и гости из Кине, Сингапура и Аустралије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана