Палачинке и природа очарали странце у Фочи

Радмила Ђевић
Палачинке и природа очарали странце у Фочи

Фоча - Прва "Палачинкијада" у општини Фоча окупила је на стотине домаћих и страних гостију који су, осим у овим посластицама, уживали и у бројним другим туристичко-рекреативним садржајима Националног парка "Сутјеска".

Слатка манифестација, која је приређена на базену спортско-рекреативног центра на Тјентишту учинила је многим посјетиоцима дан незаборавним. Русија, Америка, Француска, Сингапур, Аустралија само су неке од земаља из којих све више туриста хрли на Тјентиште. Из године у годину откривају нове садржаје дивећи се потенцијалима Српске. Природа и добри домаћини враћају их у ове крајеве.

- Дошао сам са породицом из Москве на годишњи одмор на Тјентиште. Овдје долазим већ неколико година и увијек се изненадим оним што видим и доживим. Ево, први пут сам овдје пробао и палачинке. Добре су, укусне и лијепо освјеже на врућинама - каже туриста Вјечеслав Лебов.

Послије више од двије деценије у родни крај вратили су се брат и сестра Амир и Елма Ахмић. Амир је дошао из далеке Америке, Елма из Француске.

- Срећан сам што сам поново овдје. Осјећај је диван, прија ми све ово - каже Амир, а одушевљење није крила ни његова сестра.

У делицијама су уживали и одрасли и дјеца.

- Дјевојчице су изабрале воћне палачинке у комбинацији са чоколадом, а ја сам послушала њихов савјет - рекла је Милена Говедарица, која је стигла из Гацка заједно са двије кћерке.

Десетогодишња Миња Бабић је казала да једе палачинке са еурокремом, шлагом, јагодама, јер не може да се одлучи само за један фил. Њен рецепт су "преписали" и други малишани.

Розе, зелене, жуте, чоколадне палачинке мамиле су посјетиоце који су у редовима стрпљиво чекали окрепљење.

- Додали смо природне боје за колаче и тако добили разнобојне палачинке. Класична смјеса, али је мамац у преливу и декорацији, свјежем воћу, "орео" кексу, чоколади - открива кувар Сањин Њуховић.

Ко се пожелио старинских палачинака са шећером, чекао је у реду код кувара Вјекослава Кујунџића.

- То су старински "сељачки" палачинци са шећером, којима су данас многи обрадовали своја непца - каже Кујунџић.

Занимљиво је да је пред његовим штандом било и много туриста. Да странци обожавају домаћу кухињу потврдила је и група туриста из Сингапура и Аустралије, којима се највише свиђају месне мајсторије.

- Нисмо жељели да пропустимо ресторане Сутјеске. Пробали смо све врсте меса, пилетину, свињетину, телетину. Прави доживљај је уживати у необичним укусима, доброј храни и домаћинској атмосфери. Овдје је прелијепа природа, имате тако дивно богатство - рекао је Мин Ју Фу из Аустралије, којег смо са групом пријатеља затекли у ресторану "Комлен".

Базен

Након егзотичних укуса посјетиоци освјежење потраже у базену који је недавно уређен и обогаћен новим садржајима. Промоција спортско-рекреативних садржаја НП "Сутјеске" и једног од највећих базена на овим просторима, као и туризма били су циљеви прве "Палачинкијаде".

- Из године у годину све је више и домаћих и страних туриста, сви наши смјештајни капацитети су попуњени. Групе туриста стижу из Израела, Дубаија, са свих континената, а у односу на исти период лани биљежимо раст броја гостију за 15 одсто - рекао је директор НП "Сутјеска" Дејан Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана