Пада рампа за рафтере на Тари

Радмила Ђевић
Пада рампа за рафтере на Тари

Фоча - Фочански рафтери више не би требало да имају проблема са преласком границе на Шћепан Пољу због чега су њихови гости, који из цијелог свијета долазе на рафтинг спустове, били принуђени да сатима чекају како би искусили све популарнију авантуру.

Крај проблема требало би да означи нови закон о рафтингу у Црној Гори у чијој изради учествују власти црногорских и фочанске општине, који би требао да буде усвојен до почетка нове туристичке сезоне.

У Удружењу рафтера у Фочи кажу да су годинама муку мучили са преласком границе на Шћепан Пољу. Дешавало се да два до три сата буду заједно са гостима контролисани, а неријетко и кажњавани.

- Прелазак границе је врло тежак и буквално је зависио од воље и расположења локалног полицајца. Ти проблеми су и сада исти, можда благо умањени. То се лоше одражава на имиџ рафтинга. Очекујемо да ћемо законом бити равноправно третирани са рафтерима у Црној Гори и моћи несметано прелазити границу - каже предсједник Удружења рафтера Фоче Мирослав Давидовић.

Начелник Фоче Радисав Машић рекао је да су са црногорским општинама договорили да нови закон о рафтингу исто третира рафтере са обје старне границе.

- До сада то није била пракса, јер је у закону ријека Тара третирана као унутрашња, а не као гранична ријека. То ће битно промијенити и положај наших рафтера који више неће имати проблема на граничном прелазу - рекао је Машић.

Са црногорске стране стиже потврда да ће процедура преласка границе бити коначно поједностављена.

Пут према Шћепан Пољу

Радисав Машић подсјећа да су покренули активности да буде дјелимично обновљен и пут према Шћепан Пољу, али и да буде урађен пут десном обалом Таре за рафтере. У Удружењу рафтера истичу да би пут десном обалом Таре унаприједио њихову дјелатност.

- За тај пут је обезбијеђен пројекат и сада је све до институција - рекао је Давидовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана