Пад производње, повећање продаје

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - У Републици Српској је за протеклих девет мјесеци произведено око 1,42 милиона метара кубних разних шумских сортимената или мање за 5,2 одсто него у истом периоду прошле године, подаци су Републичког завода за статистику.

Најзаступљенији у производњи били су трупци којих је произведено у маси од 466.335 метара кубних од четинарског и 253.565 метара кубних од лишћарског дрвета.

У Српској је за протеклих девет мјесеци продато 1,46 милиона метара кубних разних шумских сортимената или за 1,5 одсто више него у истом периоду прошле године.

На залихама је на крају посматраног периода регистрована маса од 158.476 метара кубних разних шумских сортимената.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник рекао је Срни да је ове године озбиљнији подбачај у производњи у шумарству у односу на извршење овогодишњег плана производње и то у вријеме када је повећана потражња.

"Подаци о продаји говоре да су њени проценти позитивни и да је очито да је из постојећих залиха остварен бољи резултат у продаји у односу на резултате остварене у производњи", навео је Шиник.

Он је нагласио да се као узрок слабије производње повезује са проблемима код коопераната, односно код привредних субјеката који врше послове сјече и привлачења за потребе "Шума Српске", а који се сусрећу са проблемима који се тичу радне снаге, застарјеле механизације, као и што не могу под повољнијим условима набављати енергенте.

Шиник је рекао и да се поставља питање како обезбиједити одрживост производног процеса за наредни период због актуелне опште ситуације са енергентима, јер то утиче на поскупљење производње.

"То ће се преливати кроз политику цијена шумских сортимената, јер ако инпути буду на високом нивоу, мораће се нешто радити са цијенама", напоменуо је Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана