Пацијенте муче гужве и нељубазни медицинари

Драгана Орловић
Пацијенте муче гужве и нељубазни медицинари

Бањалука - Нељубазност медицинских сестара, проблеми приликом заказивања прегледа, гужве у лабораторијама и несташица појединих лијекова најчешћи су недостаци на које су указали пацијенти у домовима здравља у Српској.

Пулс пацијената испитан је анкетом коју је Фонд здравственог осигурања РС ове године спровео у чекаоницама домова здравља и амбуланти породичне медицине. Анкетирано је у просјеку по 50 осигураника у мањим и око 100 у већим домовима здравља. Они су одговарајући на низ питања, настојали медицинском особљу да скрену пажњу на сегменте њиховог рада.

За квалитет услуга највишу оцјену - петицу дали су домовима здравља Бањалука, Градишка, Братунац, Билећа и Љубиње. С друге стране, најлошије су оцијенили домове здравља Крупа на Уни, Источно Сарајево, Пале, Ново Горажде и Рогатица.

У Фонду здравства су навели да је на питање о задовољству односом љекара према пацијентима просјечан проценат негативних одговора у свим домовима здравља био три одсто. У случају медицинских сестара број негативних одговора у просјеку је износио 4,5 одсто.

Помоћница директора за медицинска питања Дома здравља Бањалука др Невена Тодоровић каже да су задовољни што су од пацијената добили највише оцјене.

- Сви здравствени радници допринијели су томе да добијемо петицу. Наш менаџмент константно надзире раднике и анализирамо пријаве пацијената на понашање медицинског особља без обзира на то да ли је ријеч о притужбама, похвалама или приједлозима - казала је Тодоровићева.

Наглашава да је сваки приједлог пацијената изузетно важан, јер су они кључни у побољшању рада установе. Једино што их мучи јесте већи прилив пацијената код породичних љекара.

- Притисак на породичну медицину је велики због потреба грађана, па ту долази до незадовољства, попут дужег чекања. Просјек пацијената које доктори дневно прегледају је 60, а нормативни стандард је 28 - објашњава Тодоровићева.

Челници слабије оцијењених установа нису били расположени за коментарисање резултата анкете. Међу њима је и директорица Дома здравља Крупа на Уни Маријана Јандрић-Кочић, која каже да су анкете пацијената интерна ствар и да не треба да буду тема интересовања медија.

Промјена љекара

Незадовољство третманом у здравственим установама је уз пресељење на нову адресу најчешћи разлог због којег сваке године хиљаде становника промијени породичног љекара.

Велики је број и оних који не желе навести разлоге због којег су се одлучили да изаберу другог љекара породичне медицине, педијатра или гинеколога. У Фонду здравственог осигурања РС кажу да су породичног доктора лани промијенила 21.284 пацијента, док је у 2014. години пререгистрацију затражило чак 30.000 грађана.

Најбоље оцијењени домови здравља

- Бањалука

- Градишка

- Братунац

- Билећа

- Љубиње

Најлошије оцијењени домови здравља

- Крупа на Уни

- Источно Сарајево

- Пале

- Ново Горажде

- Рогатица

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана