Озренци траже откривање вандала

Срна
Озренци траже откривање вандала

Петрово - Некадашњи становници српског насеља Горњи Раковац у федералној општини Маглај затражили су од Министарства унутрашњих послова Зеничко-добојског кантона и Полицијске станице Маглај да што прије пронађу и санкцинишу вандале који су почетком марта оскрнавили неколико споменика на српском православном гробљу Видаковићи у Горњем Раковцу.

Раковчани, који су протјерани са својих огњишта 1995. године, поручили су да се ни по коју цијену неће одрећи своје земље и гробља у које су од 18. вијека сахрањивани њихови најмилији.


Некадашњи мјештани овог озренског села окупили су се данас на чишћењу гробљу Видаковићи.

Борка Васкрсић каже да је у првој половини марта, када је дошла на задушнице, затекла оскрнављене споменике.

"Колико год се трудили да нам нанесу што више боли - неће. Мисле нас поколебати и отјерати са наше земље", рекла је Васкрсићева.

Она је поручила да ће Срби, протјерани из Горњег Раковца, и даље обилазити своје покојнике.

"Нема одустајања, ово је моја дједовина и очевина, овдје су мој брат, бака и моји преци и ту ће у миру почивати докле год будем жива", поручила је Васкрсићева.

Слађана Николић рекла је Срни да без обзира на све притиске и вандализам никада и никоме неће продати своју земљу у Горњем Раковцу. "Ако продам земљу продаћу и гробове најмилијих", каже Николићева.

Момчило Пијуновић сматра да је ријеч о невиђеном вандализму који нормалан човјек не може да схвати. "Овим чином наши најмилији су по други пут умрли и по други пут убијени, а вандали им не дају ни да у својим гробовима мирно почивају", рекао је Пијуновић.

Овом некадашњем мјештанину Горњег Раковца неколико пута је девастирана родна кућа коју у овом мјесту покушава да обнови.

"Рушењем кућа и девастирањем гробља неће спријечити наш повратак у родно село до кога ће доћи кад-тад", поручио је Пијуновић.

Мјештани кажу да су село обилазиле и донације, а да је једина донацијом обновљена кућа продата Бошњаку.

Прије рата у Горњем Раковцу је живјело 200 становника, а послије рата у село се нико није вратио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана