Оживљавају село садржајима за дјецу и младе

Дејан Јовичић
Foto: Дејан Јовичић

СРБАЦ - Више од 50 дјеце из србачког села Срђевићи у подножју Мотајице добиће боље услове за игру и рекреацију изградњом друштвеног дома и спортско-рекреативно-терапијског центра, у чију изградњу је уложено више од 430.000 КМ.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић рекао је да се нови дом, чија је површина 300 квадратних метара, гради средствима Владе Републике Српске, а у току је друга фаза овог пројекта у оквиру које се постављају столарија и плочице, ради електро и водоинсталација и фасада.

- По завршетку радова мјештани, а нарочито млади, имаће на располагању велику салу за културне и спортске садржаје и просторије предвиђене за амбуланту и рад мјесног уреда. Веома је важно да дјеци из овог села омогућимо квалитетне садржаје за провођење слободног времена, што до сада нису имали - рекао је Драгосављевић и додао да је у ову инвестицију уложено око 382.000 КМ.

У близини дома налази се и спортско-рекреативно-терапијски центар чија изградња је финансирана кроз пројекат "Јачање улоге мјесних заједница у БиХ - фаза 2", који реализује Савез општина и градова Републике Српске уз подршку владе Швајцарске и УНДП-а БиХ.

Kоординатор пројекта за општину Србац Милорад Лепир рекао је да центар располаже тереном за одбојку, дјечијом играоницом, стазом за терапијско јахање и мултифункционалном надстрешницом, а уређене су и стазе за пјешаке.

- Србац је једна од четири локалне заједнице у БиХ, и то двије у Републици Српској и двије у ФБиХ, којој су одобрена грантовска средства за реализацију пројеката које су кандидовале мјесне заједнице. Укупно је конкурисало 20 локалних заједница, а пројекат општине Србац оцијењен је као најбољи са остварених 97,5 одсто постављених критеријума - рекао је Лепир.

 

Од стране УНДП-а и владе Швајцарске обезбијеђено је 25.000 KМ, локална управа је издвојила 24.000, а мјештани су својим радом, који се односио на крчење и припрему терена, учествовали са 6.000 КМ.

Лепир додаје да су изградњом центра и друштвеног дома мјештани добили лијеп комплекс који ће побољшати њихов друштвени живот, односно створити боље услове за окупљања и дружења.

- Намјена спортског центра је, прије свега, опремање терена за терапијско јахање, а димензије одговарају и прописима коњичког спорта, тако да ће се овдје моћи одржавати и коњичка такмичења - истакао је Лепир.

Новоизграђене објекте недавно је обишла и министарка финансија РС Зора Видовић која каже да је Влада Српске опредијељена да улаже у овакве и сличне пројекте у руралним срединама.

- Друштвени дом ће бити користан јер ће имати више намјена, а спортски центар је такође важан, што потврђује да су га мјештани кандидовали и усвојили на форуму грађана. Влада Републике Српске је показала да јој је циљ одржати села у животу и омогућити им перспективу, што се нарочито показало у Српцу, гдје су села постала много живља - истакла је Видовићева.

Опстанак

Предсједник Савјета мјесне заједнице Срђевићи Раде Гудаловић каже да је од око 50 дјеце, која живе у Горњим и Доњим Срђевићима, њих око 30 млађе од десет година.

- Док има дјеце, биће и опстанка нашег села и стварањем услова да се више баве спортом и рекреацијом омогућићемо њихов правилан раст и развој - рекао је Гудаловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана