Отворени 29. "Вишњићеви дани"

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА- У Бијељини је данас свечано отворена културна манифестација "Вишњићеви дани" у оквиру које ће до 8. новембра у граду бити одржано низ догађаја посвећених једној од најзначајнијих личности овога краја пјеснику и гуслару Филипу Вишњићу и очувању српске традиције.

У име организатора, предсједник Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Славиша Микић рекао је новинарима да су 29. "Вишњићеви дани" посвећени и бројним јубилејима, 130 година од рођења нобеловца Иве Андрића и 120 година од оснивања "Просвјете", а у Бијељини и јубилејима 90 година од оснивања Библиотеке која носи Вишњићево име, 50 година Музеја Семберије и 30 година Средње музичке школе.

"Поносни смо на све јубилеје, јер то свједочи о озбиљности и мјесту културе у нашем граду, али је и обавеза да је унапређујемо и да она до сљедећих јубилеја буде још озбиљнија, богатија и да сви више уживамо у њој", навео је Микић.

Предсједник Скупштине града Александар Ђурђевић оцијенио је да деценије трајања "Вишњићевих дана" показују важност ове манифестације за културни живот града и да одржавање Вишњићевог духа и међу младима сједочи заинтересованост бијељинских ученика и студената за учешће у програмима.

Михајло Стевановић из Гимназије "Филип Вишњић" наступио је као гуслар на свечаном отварању манифестације, а новинарима је рекао да је дивно што се у постојбини Филипа Вишњића одржава његов дух епске поезије и да није утихнуо ни међу младима.

Директор бијељинске библиотеке Жељана Арсеновић истакла је да у културу треба улагати и посветити значајну пажњу његовању културе која је важна за постојање народа.

Она је у оквиру "Вишњићевих дана" најавила промоције књига "Пансион госпође Хаџивуковић" Тихомира Несторовића и "Дневник ратног хирурга" Миодрага Лазића, изложбу из Архива Врања "Папир говори" о папирном новцу Србије и Југославије кроз историју, као и програм који су припремила слијепа и слабовида лица Републике Српске.

Савјетник градоначелника Бијељине Радослав Остојић је на свечаном отварању манифестације рекао да је ријеч о најзначајнијој манифестацији из области културе и навео да је Вишњић не само повезница са јуначком прошлошћу српског народа, него и са будућношћу, да је његово дјело мост ка свим крајевима у којима живи српски народ и путоказ за очување слободе.

"Вишњићеви дани" отворени су полагањем цвијећа на споменик Филипу Вишњићу у центру града и подизањем заставе манифестације на тргу.

Свечана академија, као централни догађај, биће одржана у понедјељак 7. новембра, у 19.30 часова у Центру за културу "Семберија".

Организатор 29. манифестације "Вишњићеви дани" је бијељинска "Просвјета", а покровитељи Министарство просвјете и културе Републике Српске и град Бијељина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана